Zingetuigen van de slimme stad
Hoe maak je steden veiliger, schoner en sfeervoller? Met licht. Dat is het idee achter de slimme lantaarnpalen van Sustainder. Luchtkwaliteit, de verkeersdrukte, de hoeveelheid (zon)licht; de lantaarnpalen kunnen van alles meten en kunnen zelfs ongelukken of onveilige situaties detecteren. De lamp kan vervolgensmelding maken van de situatie of zich aan de situatie aanpassen.
“Wij willen dat straatverlichting de ogen, oren en neus wordt van de slimme stad”, vertelt Niek de Jong, CEO van Sustainder. Met de opkomst van 5G lijken de mogelijkheden al helemaal eindeloos en dat maakt dat we steeds meer willen meten. Een parkeerbeheerder kanbijvoorbeeld via een app zien hoeveel auto’s ophet terrein zijn en of de auto’s goed geparkeerd staan, gemeenten kunnen meten hoe groot de concentratie van fijnstof op bepaalde plekken is en verkeerslichten laten reageren op de hoeveelheid verkeer om vervolgens voor een snellere doorstroom te zorgen. Dit alles door de sensoren in de straatverlichting.
Ook kunnen de straten veiliger gemaakt worden met verlichting die automatisch feller wordt na het detecteren van een ongebruikelijk geluid. De lampen verspreiden langs een fietspad metmomenten van veel fietsverkeer helder wit licht en bij weinig verkeer zachter en sfeervoller licht – op deze manier bespaar je energie en verstoor je ’s nachts de natuur niet.
De nieuwe technologie hoog op een overzichtelijke plek
De sensoren hebben echter wel een plek nodig. De noodzaak om de buitenruimte goed te organiseren wordt daarom steeds belangrijker. “Straatverlichting is de meest voorkomende vorm van straatmeubilair en lantaarns zijn over het algemeen hoger dan andere vaste objecten op straat, zoals bijvoorbeeld bushaltes”, aldus De Jong. “Bovendien zijn de palen al aangesloten op het stroomnet en kun je ermee in de rondte kijken.” Dat was dan ook de reden om juist verlichting slim te maken.
Bovenop de lamp, ofwel de armatuur, is de ideale plek om sensoren te plaatsen, zo is het idee van het bedrijf. Niemand die het ziet en er hoeft geen nieuwe infrastructuur voor te worden aangelegd. De techniek zit in de cassette die in de armatuur bovenop de lantaarnpaal wordt geplaatst. De cassette bevat software die via een app is aan te sturen.
Met slimme verlichting een veiligere omgeving
Sustainder komt voort uit een overname van een voormalige Philipsfabriek in Emmen en Dazzletek in Breda. De CEO zelf heeft lange tijd bij KPN gewerkt en zag daar de verandering van analoog naar digitaal. Die trend is nu ook te zien bij straatverlichting: deze krijgt naast het geven van licht veel meer functies. In Nederland timmert Sustainder al fl ink aan de weg. De doelgroep bestaat voornamelijk uit gemeenten. Zo beschermen de lampen in een Rotterdamse wijk tegen inbraken, zet de Drentse gemeente Emmen in op energiezuinige verlichting en gaat West-Brabant voor slimme fietspadverlichting.
Duitsland is een belangrijke markt
Sustainder is buiten Nederland in drie andere Europese landen actief, waaronder Duitsland. “In Duitsland kwamen we in contact met een ervaren buitenverlichting sales team dat zo enthousiast was over de mogelijkhedenvan ons product dat ze gezamenlijk de overstap naar Sustainder hebben gemaakt. Inmiddels wordt zestig procent van de omzet bij de oosterburen behaald, tegen 35 procent in Nederland.
Een hoogtepunt in Duitsland is het winnen van de German Design Award 2018 voor de armatuur Alexia. Deze armatuur is, na de Anne-armatuur, de tweede slimme led-armatuur dat Sustainder in productie heeft. Inmiddels hebben zich ook al geïnteresseerden uit Spanje, Portugal en de Verenigde Staten gemeld.
Duitse klanten vragen om zekerheid
Over de Duitse cultuur kan De Jong zeggen dat deze zeker niet gelijk is aan de Nederlandse. “Net zoals wanneer je met Fransen of Amerikanen samenwerkt, zie je ook bij de Duitsers dat ze in veel opzichten anders doen en denken dan Nederlanders.” De Jong heeft veel ervaring in het samenwerken met de oosterburen. Een groot verschil is volgens hem dat Nederlanders ondernemender zijn, ze vinden het niet erg om in het diepe te springen.
Duitsers willen graag van tevoren precies weten wat de mogelijkheden en risico’s zijn, en hebben daardoor een grotere kans het langer vol te houden. De Duitsers staan dan ook niet voor niets bekend om hun degelijkheid en kwalitatief goede producten. Nederlanders zijn vluchtiger, als iets niet werkt dan proberen we gewoon wat anders. “Maar in welk land of cultuur je ook werkt, uiteindelijk is verlichting overal nodig en overstijgt de grenzen. Daarbij helpen wij meteen in de ontwikkeling van slimme steden”, aldus De Jong.
Met verlichting als centrale hub voor de slimme steden, wil Sustainder Europawijd bijdragen aan de optimaal leefbare stad van morgen: veilig, groen, gezond en fijn om in te leven.
Tekst: Hendrike Oosterhof Foto: Sustainder