Waterstof uit groene stroom
Schonere brandstof en schonere basischemicaliën. Dat willen Shell en ITM Power bereiken met hun nieuwe waterstof-elektrolyse installatie in het Duitse Wesseling. Met de bouw is een totale investering van ongeveer twintig miljoen euro gemoeid. Refhyne, zoals de installatie wordt genoemd, wordt de grootste elektrolyse-fabriek ter wereld en moet een significante bijdrage leveren in de energietransitie.
Als onderdeel van een Europees programma voor het ontwikkelen en testen van elektrolyse, gaat de Rheinland-raffinaderij van Shell in de loop van 2020 proefdraaien met de productie van waterstof uit water met behulp van elektriciteit. Samen met ITM Power, een Britse fabrikant van elektrolyse-installaties, bouwt DNHK-lid Shell aan de Rijn bij Wesseling een fabriek met een piekvermogen van tien megawatt. De chemische industrie gebruikt al waterstof voor veel processen, maar die waterstof wordt veelal geproduceerd met aardgas. De nieuwe installatie kan jaarlijks 1.300 ton groene waterstof produceren. Dat is een klein begin voor de 180.000 waterstof die de raffinaderij jaarlijks verbruikt. De duurzaam geproduceerde waterstof wordt voornamelijk gebruikt in de verwerking van bijvoorbeeld brandstofproducten en de ontzwaveling hiervan.
Omvorming van het energiesysteem met behulp van waterstof
“Het voorgestelde systeem kan bovendien bijdragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet en het gebruik van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen makkelijker maken”, aldus Lori Ryerkerk, executive vice president van Shell Manufacturing. “Als de waterstof geproduceerd wordt met hernieuwbare elektriciteit draagt dit bij aan een lagere CO2-voetafdruk, wat een belangrijk doel voor ons is”. Waterstof wordt nu al gebruikt in brandstofcelvoertuigen en in industriële toepassingen en kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie. In het verkeer kan waterstof bijdragen tot een verbetering van de lokale luchtkwaliteit, doordat brandstofcelvoertuigen alleen waterdamp uitstoten.
Shell doet onderzoek naar de productie in Nederland
“Hernieuwbare energie wordt steeds belangrijker voor Shell”, vertelt Dr. Thomas Zengerly, CEO van Shell Duitsland en bestuurslid van de DNHK. Olieproducten zullen de komende decennia een belangrijke rol blijven spelen en met dit project kan Shell meer en schonere brandstoffen, bitumen en basischemicaliën maken. Tegelijkertijd wil het gas- en oliebedrijf een bijdrage leveren aan de versnelling van het gebruik van waterstof. De groene stroom die door Refhyne geproduceerd wordt, is in eerste plaats voor eigen gebruik maar mogelijk ook voor externe klanten. “We kunnen dan waterstof leveren aan klanten buiten de raffinaderij, bijvoorbeeld voor waterstofauto’s, waarvoor Shell in Duitsland een netwerk van tankstations aan het opbouwen is”, aldus Zengerly. Shell verwacht dat in de regio Keulen een model-waterstofregio zal worden opgezet, bedoeld voor tankstations, auto’s en bussen die het potentieel van waterstof in de energietransitie kunnen aantonen.
Shell doet ook onderzoek naar de mogelijkheden om groene waterstof in Nederland te produceren. Ook Tata Steel, Engie en Nouryon onderzoeken de mogelijkheden om elektrolyse-installaties in te zetten.
Shell is een van de 1.500 leden van de Duits-Nederlandse Handelskamer. Daarmee biedt de DNHK het grootste Duits-Nederlandse business-netwerk. Ook u kunt profiteren door contact met ons op te nemen.
Tekst: Hendrike Oosterhof
Foto: Peter Jurik