Wat Nederlanders van Duitsers kunnen leren over energieneutraal bouwen
Al meer dan twintig jaar bevordert de Duitse regering de ontwikkeling van slimme en duurzame energieoplossingen en zijn er inmiddels al meer dan vijf miljoen woningen gerenoveerd. Expertise waar Nederland van kan leren. Daarom vindt op 16 maart de digitale, Duits-Nederlandse Energiemeeting plaats met als thema: energie-efficiënt bouwen en renoveren.
Een energieneutraal gebouwenbestand – dat wil de Nederlandse regering in 2050 bereiken. Om dit doel te halen, zijn energie-efficiënte oplossingen, slimme netwerken en opslagtechnologieën nodig. In Duitsland staan ze voor dezelfde uitdaging, maar daar is de energietransitie al langer een belangrijk thema. De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) brengt daarom, in opdracht van het Duitse ministerie van Economie en Energie (BMWi), bedrijven en experts samen tijdens de Duits-Nederlandse Energiemeeting. Wij spraken Laura Vollebregt, exportmanager bij de DNHK.
Waarom is deze uitwisseling belangrijk?
Beide landen staan voor een enorme uitdaging. Zo moeten alle nieuwbouwhuizen vanaf 2021 voldoen aan de BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) en vanaf 2023 moeten alle kantoorpanden tenminste energie label C hebben. Op dit moment heeft een groot deel van de panden nog geen of een te laag energielabel. Daar moet dus nog veel gebeuren en kunnen we de expertise van de oosterburen goed gebruiken. Met dit evenement kunnen organisaties en bedrijven uit Duitsland en Nederland hun ervaringen en actuele ontwikkelingen op het gebied van energie delen. Daarnaast geeft het mogelijkheden voor grensoverschrijdende samenwerking.
Wat kunnen deelnemers verwachten tijdens deze Duits-Nederlandse Energiemeeting?
Deelnemers kunnen leren over de aanpak van Duitse aanbieders en over hun innovatieve technologieën “made in Germany”. Er komt een Duitse delegatie van acht bedrijven, die zich presenteren in twee sessies: een over verwarmingsoplossingen en een over het meten, opwekken en transformeren van energie. De bedrijven worden tijdens de sessies geïnterviewd en de deelnemers kunnen vragen stellen over bijvoorbeeld oplossingen en referentieprojecten die ook in Nederland kunnen bijdragen aan een versnelling van de energietransitie. Een ander interessant programmapunt is de best practice van de Duitse spreker Johannes Hegger, architect bij HHS Planer + Architekten AG. Hij vertelt over energie-efficiënte gebouwontwerpen uit Duitsland. We sluiten het programma af met een virtuele rondleiding door een waterstofhuis.
Een rondleiding door een waterstofhuis?
Ja, Kiwa Technology bouwt samen met netwerkbedrijf Alliander een waterstofhuis in Apeldoorn. Dit huis moet fungeren als opleidingslocatie, waar vaklui leren hoe ze in woonwijken de aardgasvoorziening aan kunnen passen zodat deze geschikt is voor waterstof. Het huis wordt eind maart opgeleverd, maar Sjoerd Delnooz, Unitmanager Piping Systems & Materials bij Kiwa Technology geeft op 16 maart alvast een inkijk.
Wat voor bedrijven reizen mee met de Duitse delegatie?
Dat zijn bedrijven die bijvoorbeeld innovatieve elektrische verwarmingsoplossingen aanbieden, onder andere oppervlakte verwarmingssystemen en infraroodsystemen. Deze systemen zijn uitermate geschikt voor renovatieprojecten en kunnen snel en eenvoudig zonder bouwkundig groot in te grijpen worden geïnstalleerd. Twee deelnemers hebben een verf- en pleisterwerk ontwikkeld met speciale eigenschappen die de energiekosten in gebouwen op een milieuvriendelijke en duurzame manier kunnen verlagen.
Een ander bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling en planning van regeneratieve systemen als een compleet pakket voor de eindklant. Door het aanbieden van een warmtepomp, PVT-componenten, ijsopslagtanks en batterijen kunnen bewoners zichzelf op een milieuvriendelijke manier in al hun energiebehoeften voorzien.
Daarnaast zijn er twee bedrijven die regelaars en meetoplossingen aanbieden om o.a. zonnewarmte te meten en registreren en zo de bewustwording van mensen over het energieverbruik in woningen en gebouwen te stimuleren. Tot slot is er een bedrijf uit Zuid-Duitsland die innovatieve en efficiënte oplossingen biedt voor het opwekken en opslaan van koude. Zij zijn pionier op het gebied van adsorptietechnologie.
Hoe kunnen bedrijven zich aanmelden voor de Duits-Nederlandse Energiemeeting?
Bedrijven kunnen zich heel eenvoudig aanmelden via onze website. Daar vinden ze ook het complete programma. Er zitten geen kosten aan deelname verbonden.