Waarom werven van personeel juist nu zinvol is
Veel bedrijven twijfelen: moeten ze op dit moment überhaupt nog vacatures uitschrijven? Is het de moeite waard om in de huidige tijd van Corona te investeren in recruitment? “Absoluut”, zegt DNHK recruiter Katharina Donkers. “Als je anticyclisch denkt en handelt in de crisis, loop je straks voorop.” Waarom dit zo is en wat u het beste kunt doen, leest u in het interview.
Mevrouw Donkers, de Corona-pandemie is voor veel bedrijven een kwestie van overleven. Ze denken na over hoe ze verder kunnen gaan en hoe ze hun medewerkers kunnen behouden. Is het niet begrijpelijk dat de werving van personeel op dit moment geen prioriteit heeft?
Begrijpelijk, maar de verkeerde strategie. De financiële crisis van 2008 heeft dat aangetoond. Veel bedrijven hebben destijds hun recruitmentplannen uitgesteld en ook employer branding werd uit kostenoverwegingen op de lange baan geschoven. Dit had een negatieve invloed op hun imago als attractieve werkgever. Bedrijven waarvan de HR-afdelingen tijdens de crisis proactief hebben gehandeld en geïnvesteerd, hebben daarentegen goed contact kunnen houden met hun doelgroepen. Toen de economie weer op gang kwam, hadden deze bedrijven een duidelijk concurrentievoordeel op de personeelsmarkt.
Kunt u een concreet voorbeeld geven?
Lufthansa is een goed voorbeeld. Tijdens de financiële crisis constateerde de Duitse luchtvaartmaatschappij dat het aantal sollicitaties afnam als gevolg van de economische situatie. Vervolgens heeft het bedrijf een employer branding strategie opgezet en hierbij haar personeel nauw betrokken. Onder het motto “Be Lufthansa” is het bedrijf vervolgens – ondanks de crisis – actief op zoek gegaan naar nieuwe medewerkers. Het resultaat: meer zichtbaarheid, betere penetratie van de arbeidsmarkt en medewerkers zich sterker met de luchtvaartmaatschappij identificeren. Een win-win situatie.
De Lufthansa Group is een van de grote luchtvaartmaatschappijen in de wereld. Is personeelswerving in de crisis alleen iets voor grote spelers?
Als kandidaten grensoverschrijdend zoeken naar een baan, geven gevestigde namen uiteraard een gevoel van vertrouwen. Juist daarom moeten kleine en middelgrote ondernemingen ervoor zorgen dat zij voortdurend investeren in Human Resources en zo het vertrouwen van de sollicitanten winnen. Wie tijdens de Corona-crisis op de achtergrond blijft, verliest dit vertrouwen en heeft na de herstart slechtere kaarten in handen dan proactieve concurrenten.
Wordt mijn vacature op dit moment wel opgemerkt?
Uiteraard, het is juist slim om tegen de huidige trend in te gaan. Als er minder vacatures worden aangeboden op de vacaturesites, krijg je automatisch een betere zichtbaarheid. En dat is op dit moment bijzonder nuttig: veel werknemers gebruiken de crisis om zich te bezinnen en te heroriënteren, sommige helaas noodgedwongen. Bovendien geeft u een belangrijk signaal af aan alle kandidaten die al voor de crisis op zoek waren naar een andere baan en die hun zoektocht momenteel in de ijskast zetten – in de overtuiging dat bedrijven op dit moment niet op zoek zijn naar personeel.
We zitten echter nog steeds in een “intelligente lockdown”. Dus hoe moet ik mijn wervings- en selectieproces inrichten?
Een kennismakingsgesprek kan eenvoudig digitaal of telefonisch afgehandeld worden. Daar staan de kandidaten nu zeker open voor. Het positieve is dat het eerste contact is gelegd waarmee u talenten alvast aan uw bedrijf bindt. Het is van belang dat u open communiceert. Leg aan kandidaten uit hoe het sollicitatieproces in de praktijk zal verlopen, bijvoorbeeld dat de contractonderhandelingen pas na de lockdown tijdens een persoonlijk gesprek worden gevoerd. Kandidaten zullen dit zeker begrijpen. U kunt die tijd bijvoorbeeld gebruiken voor referentiecontroles of een online assessment naar de persoonlijkheid van kandidaten. Passen ze in het team en bij het bedrijf? Heeft de kandidaat leiderschapskwaliteiten? Zo kunt u na de lockdown direct aan de slag.
DNHK ondersteunt bedrijven met name bij grensoverschrijdende werving. Met welke bijzonderheden van het buurland moeten bedrijven rekening houden?
In Duitsland is een sollicitatieprocedure vrij formeel. Nederlandse ondernemers die op zoek zijn naar Duitse medewerkers moeten hier rekening mee houden. Als kandidaten proactief worden benaderd, is de kans van slagen groter als ze door ervaren recruiters zoals wij worden benaderd, dan door het bedrijf zelf. En zeker als ze in het Duits worden aangesproken. We kunnen hierbij ondersteunen, maar ook met vragen over standaard salarissen, geschikte vacaturesites en zelfs belasting- en arbeidsrechtelijke kwesties.
Interview: Katrin Brodherr
Foto: Adobe