Vissen in dezelfde vijver of de sprong wagen in de oceaan?
Met de overname van vijf marketingbedrijven in Duitsland en Nederland werd DNHK-lid Bluefield vorig jaar direct een van de grootste bureaus in Nederland op het gebied van data, design en technologie. Erik Jan Hengstmengel, CTO en directeur van de Duitse vestiging, vertelt over de uitdagingen van grensoverschrijdend samenwerken en legt uit waarom ondernemers juist nu moeten investeren in marketing.
Bluefield heeft een duidelijke groeiambitie. Het Duitsland-avontuur begon in München. Waarom viel jullie keuze op de Beierse hoofdstad?
In 2018 besloot Bluefield een andere strategie te volgen en te internationaliseren. Met behulp van investeerders hebben we begin 2019 een klein marketingbureau in München overgenomen. De Beierse metropool vormt het centrum van de Duitse economie. Hier zit onze business. In de omgeving zijn veel jonge bedrijven gevestigd en daardoor is er veel dynamiek. Zelf woon en werk ik al sinds 2001 in München. Voor mij biedt de stad een prachtige combinatie tussen werk en levenskwaliteit.
Wat zijn jullie plannen in het buurland?
We hebben absoluut plannen om verder te groeien in Duitsland. Wij willen een strategische relatie opbouwen met onze opdrachtgevers en daarvoor is het belangrijk om vestigingen te hebben in verschillende regio’s verdeeld over het land. Düsseldorf, Hamburg en Berlijn liggen uiteraard voor de hand. We zoeken dan ook volop naar kansen in deze regio’s. Dat doen we volgens de ‘Buy and Build Strategy’, waarbij we succesvolle marketingbedrijven overnemen en daarmee onze dienstverlening versterken of aanvullen.
Bluefield heeft natuurlijk al meerdere bedrijven op deze manier overgenomen. Dat ging vast niet zonder slag of stoot. Wat was de grootste uitdaging?
We hebben er bewust voor gekozen om alle bedrijven in Nederland samen te voegen in een gezamenlijk pand. Hiervoor hebben we een prachtig gebouw gehuurd in Amsterdam. Hier werken de vakgebieden marketing, technologie, design, onderzoek en data science samen in internationale teams. En we hebben een krachtige visie, waar onze medewerkers achter kunnen staan. Hierdoor hebben we onze marktpositie flink verstevigd. Natuurlijk zijn we wel tegen wat dingen aangelopen, met name processen die op elkaar afgestemd moesten worden en verschillen van aanpak. Een designer denkt heel anders dan een IT-er. En dan hebben we natuurlijk ook nog de cultuurverschillen tussen Duitsers en Nederlanders.
Kun je een voorbeeld geven?
Die cultuurverschillen kennen we allemaal. Er is in Duitsland meer hiërarchie. Duitsers houden meer vast aan processen en kwaliteit is natuurlijk het allerbelangrijkste. Nederlanders zijn erg direct en wat pragmatischer. Deze verschillen kunnen soms tot misverstanden leiden. Ik vind het daarom erg belangrijk om iedereen steeds bewust te maken van deze verschillen, zodat er meer begrip voor elkaar is. Zo maken de medewerkers in München iedere maand een newsletter voor de collega’s in Amsterdam, zodat die weten wat er speelt aan de andere kant van de grens. Voor de coronamaatregelen was er ook een continue uitwisseling van collega’s. Regelmatig waren er Nederlanders te vinden op het kantoor in München en vlogen Duitse collega’s naar Amsterdam om daar de Nederlandse collega’s te treffen.
Elkaar fysiek ontmoeten is in deze tijd natuurlijk niet mogelijk. Hoe blijven jullie in contact?
We werken in internationale projectteams, daardoor is er veel contact tussen beide locaties. Wij waren al gewend om virtueel samen te werken. De coronacrisis heeft het teamgevoel overigens wel versterkt. Het maakt niet uit of je in München zit of bijvoorbeeld thuis in Haarlem. Iedereen werkt zoveel mogelijk vanuit huis en gek genoeg zijn we daardoor veel meer een bedrijf geworden.
Crisistijden zijn onzekere tijden. Wordt er nog wel geïnvesteerd in marketing?
Ondank de coronacrisis, of misschien juist wel dankzij de crisis, hebben wij het momenteel ontzettend druk. Veel bedrijven hebben het in deze tijd economisch zeer moeilijk, maar er ontstaan ook veel kansen. Er is nu een ‘window of opportunity’. We kunnen niet voorspellen wanneer het raam weer dicht gaat, maar we kunnen wel aan de hand van data analyseren in welke richting de markt zich ontwikkelt. Juist daarom is het verstandig om nu te investeren in marketing. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent.
Waar liggen die kansen?
Voor sommige branches is het noodzakelijk om de omslag te maken van een offline naar een online strategie en dat biedt nieuwe mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de fashion industrie. De communicatie wordt verlegd van de winkelstraat naar de webshop. Dan moet je je focussen op andere kanalen. Doordat in sommige industrieën de leverketen uit China is onderbroken, ontstaan er ook veel kansen voor nieuwe (en oude!) partijen die opeens een andere afzetmarkt kunnen bedienen en je hebt natuurlijk nog de ondernemers die de crisis als kans aangrijpen om een nieuwe strategie te ontwikkelen.
Heb je nog een tip voor andere ondernemers?
Investeer juist nu in de marketingstrategie van je bedrijf. Het speelveld is vrij. Grijp de kans om tegen lagere kosten een sterke positie op te bouwen in een bestaande markt of ga op zoek naar nieuwe markten. Wij helpen ondernemers aan beide kanten van de grens om nieuwe kansen te vinden en te pakken. We danken onze naam aan de Blue Ocean Strategy; je kunt in je bestaande markt blijven concurreren en vissen in dezelfde vijver of je gaat op zoek naar een echte oceaan om de grote vissen te jagen.
Interview: Anouk Vanwersch
Foto’s: Bluefield, Unsplash