Vanaf een drijvend raketlanceerbasis in de Noordzee het heelal in
Het Bundesverband der Deutschen Industrie komt met een concept voor de realisatie van een mobiel platform om satellieten de ruimte in te sturen.
Het Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) pakte het initiatief in 2019 op. Samen met de drie Duitse rakettenproducenten Rocket Factory, HyImpulse en Isar Aerospace, onderzochten ze het idee voor een Europese lanceerplek. Deze bedrijven produceren micro launchers, oftewel kleine draagraketten. “De belangrijkste vraag was of de bouw van een lanceerbasis überhaupt mogelijk was”, zo vertelt Matthias Wachter, afdelingshoofd beveiliging, grondstoffen en ruimtevaart bij de BDI. “We spraken met verschillende autoriteiten, rakettenfabrikanten, satellietexploitanten en start-ups. Dankzij de vele inzichten werd bevestigd dat ons plan realiseerbaar is en konden we aan de slag.”
Noordzee als ideale plek
Wachter legt uit dat ook de maritieme industrie aan het initiatief verbonden is, vanwege de voorgestelde locatie van het platform. De Noordzee is een ideale plek om raketten te lanceren, omdat vanaf daar polaire en zonsynchrone banen goed bereikbaar zijn. Bovendien hoeven de raketten zich vanaf die locatie alleen over water en door internationaal luchtruim te bewegen.
De draagraketten die vanaf het platform worden gelanceerd, hebben een laadvermogen tot duizend kilo. “Satellieten worden steeds kleiner, waardoor de raketten minder draagkracht nodig hebben”, aldus Wachter. “Het platform is belangrijk voor de ontwikkeling van de Duitse industrie. Kijk bijvoorbeeld naar autonoom rijden en smart houses, hiervoor hebben we satellieten nodig die constant gegevens ontvangen en versturen.” De initiatiefnemers willen het platform beschikbaar maken voor commerciële bedrijven uit heel Europa.
Platform inzetbaar voor vele doeleinden
“Voor defensie is het echter ook interessant”, legt het BDI-afdelingshoofd uit. “Wanneer er problemen ontstaan bij satellieten die bijvoorbeeld zorgen voor communicatieverbindingen of voor nieuwstoevoer, kunnen deze snel worden vervangen.” Volgens de NAVO en de Duitse Bundeswehr zijn de mogelijkheden die het platform biedt, belangrijk voor veiligheids-, politieke en strategische doel einden. Het biedt de strijdkrachten en inlichtingendiensten nieuwe mogelijkheden.
Het platform biedt echter ook kansen op gebied van klimaat en duurzaamheid. Met hulp van satellieten kunnen we de klimaatverandering op aarde beter begrijpen en daarmee de juiste maatregelen nemen. Ook op gebied van landbouw valt er volgens Wachter veel te winnen: “Boeren kunnen dankzij satellietgegevens precies zien waar water of bestrijdingsmiddel nodig is en waar geoogst kan worden. Dat kan heel precies worden toegepast, zonder gevolgen voor de omliggende planten.” Als ander voorbeeld noemt Wachter bosbranden, deze kunnen vroegtijdig gedetecteerd en bestreden worden.
Bijna klaar voor lancering
Hoe lang het nog duurt voor het platform gerealiseerd is, hangt voor een groot deel af van de politiek. “In principe kunnen we over een jaar de eerste raketten lanceren. Technisch zijn we er helemaal klaar voor.”
Het BDI gaat ervan uit dat er tegen 2028 wereldwijd 10.000 satellieten in de ruimte zullen worden gelanceerd, waarvan 86 procent kleine satellieten.
Tekst: Hendrike Oosterhof Foto: Andy Holmes