Van offline naar online: dat kan zelfs met kaas
Kaasmakerij Henri Willig ging een jaar geleden het Duitse avontuur aan en opende twee exclusieve Cheese & More by Henri Willig delicatessenwinkels op toplocaties in Keulen en München. Wij spraken met directeur Wiebe Willig, zoon van de oprichter en lid van de DNHK, over de liefde van Duitsers voor Hollandse kaas en waarom Nederlanders steeds meer lokaal kopen in deze tijd.
Welk effect heeft de coronacrisis op jullie business?
Onze luxe kaascadeauwinkels zijn met name ingesteld op het toerisme. Toeristen blijven momenteel echter weg uit de grote steden en ook veel delicatessenwinkels en speciaalzaken die onze kazen verkopen houden de deuren gesloten. De verkopen aan onze zakelijke klanten – veelal supermarkten – lopen goed, hoewel we wel zien dat de prijzen onder druk staan.
Kunt u hiervoor een verklaring geven?
Doordat de Horeca de afgelopen maanden heeft stilgelegen is de afzet van zuivelproducten in die sector sterk gedaald. De melk die normaal gesproken voor de Horeca bedoeld is, vindt zijn weg naar de bestaande supermarkt- en handelskanalen en legt daardoor extra druk op de prijzen. De verwachting is dat de zuivelprijzen ook de komende maanden nog zullen dalen.
Tijd voor een andere marktbenadering?
Zeker, we besteden veel extra uren aan marketing en social media. We groeien daardoor erg hard met onze webshop. Dankzij extra aandacht en ‘buy local’-acties krijgen we nu bijna vijf keer zoveel orders binnen.
Ziet u ook een verandering in de vraag? Willen consumenten juist in tijden van de coronacrisis gezonder eten of zichzelf bijvoorbeeld op luxeartikelen trakteren?
Wij zien dat met name de Nederlandse consumenten momenteel veel lokale producten kopen. Onze verklaring voor deze verschuiving is dat mensen graag de lokale economie willen ondersteunen. Vandaar dat wij hier ook op inzetten met onze social media acties in Nederland. In Duitsland hebben wij deze trend nog niet gezien, maar dat komt wellicht omdat wij minder zijn ingevoerd in lokale kringen.
Is Hollandse kaas nog steeds populair in Duitsland?
De vraag vanuit Duitsland is onveranderd goed. Met name onze biologische kazen die onder Hooidammer in de Duitse natuurvoedingswinkels worden verkocht lopen goed.
Kunt u wellicht iets meer vertellen over smaakverschillen tussen Duitser en Nederlanders?
Wij zien betrekkelijk weinig verschillen in smaakvoorkeuren tussen nationaliteiten. Wel is een verschil in productperceptie. Wij Nederlanders vinden Hollandse kaas iets heel gewoons, maar in andere landen waaronder Duitsland wordt Hollandse kaas als heel bijzonder ervaren.
De Duitse winkels zijn gevestigd op dure a-locaties. Hoe ziet u de toekomst van deze winkels in het buurland?
Wij gaan ervan uit dat het coronavirus van tijdelijke aard is en verwachten binnen enkele jaren weer normale omzetten te kunnen draaien. Dit maakt het ook mogelijk om verdere uit te breiden met het winkelbestand.
Heeft u nog tips voor andere ondernemers?
Houdt het hart warm en het hoofd koel.
Interview: Anouk Vanwersch
Foto: Henri Willig