Toeristensector adviseert: blijf thuis, maar droom!
De bollenstreek, musea of hotels en restaurants. Het zit er even niet in. Als een sector zwaar wordt getroffen door de coronacrisis, dan wel de culturele- en toeristensector. Hoe slaan reisorganisaties, hotels en attractieparken zich hier doorheen? Door gericht verandermanagement, innovatie en creativiteit, zegt Anke Dorenbos van DNHK-lid The Dutch & German Connection
“Maar voordat de eerste creatieve ideeën ontstaan, gaat er een heel proces af”, vertelt Anke Dorenbos, oprichtster van DNHK-lid The Dutch & German connection. Ze adviseert ondernemers in de toeristische en culturele sector en voert creatieve campagne concepten uit op de Duitse en Nederlandse markt. Ze legt uit dat de eerste reactie in een crisissituatie vaak shock is. “Bedrijven uit de toeristensector werden gedwongen van een dag op de andere alles stil te leggen en de deuren te sluiten”, vertelt ze. “Dan staat alles eerst even stil en moet men zich – ook intern – nieuw organiseren. De nieuwe situatie wordt in kaart gebracht en onderzoek gedaan. Op basis hiervan worden mogelijke toekomstscenario’s en passende communicatiestrategieën ontwikkelt. Zekerheid is er niet. We gaan niet terug naar het oude ‘normaal’ maar naar een nieuw ‘normaal’ met nieuwe randvoorwaarden, nieuwe doelgroepen en veranderde consumentenbehoeftes. Hierop spelen toeristische organisaties in door middel van nieuwe positionering, producten en strategieën.”
Zichtbaar blijven
Ook in crisistijden is het van belang om zichtbaar te blijven en de consumenten aan zich te binden. Zo biedt de Duitse stad Hannover virtuele 360° stedentrips aan waarin je de 46 hoogtepunten van de stad en omgeving digitaal kunt beleven. De sterk getroffen provincie Brabant roept op je creativiteit te uiten met de campagne ‘Geef Brabant kleur’, waarmee je Brabantse thema-kleurplaten kunt downloaden, inkleuren en delen. “Mooie initiatieven waarmee je tijdens het thuiszitten toch nieuwe plekken kunt ontdekken. Want reizen kan nu eenvoudigweg niet”.
Droom van je vakantie
De geboren Duitse woont al meer dan twintig jaar in Nederland en weet daardoor goed hoe zowel de Nederlandse als de Duitse markt in elkaar steekt. “In de toeristische sector zijn de verschillen minder groot dan in andere sectoren”, vertelt ze. “Wel verschilt de communicatie richting de Duitse en Nederlandse consument. In crisistijden is vooral de tone of voice richting zowel partners als ook de toerist van belang: wees empathisch, maar laat ook zien wat er achter de schermen gebeurt en welke alternatieven je biedt”. Mensen moeten thuis blijven – dat betekent niet dat ze niet mogen dromen van reizen. ‘Schick die Gedanken in den Urlaub. Und komm bald nach‘, dat verkondigt de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. „We zitten allemaal in dezelfde situatie“, zegt Dorenbos. „Daardoor is er over het algemeen begrip voor de maatregelen die de toeristische organisaties moeten nemen.”
Maatschappelijk omdenken
Maar het omdenken kan ook heel anders: hotels die bedden ter beschikking stellen aan ziekenhuizen of hotelkamers als flexplekken. Zo hebben bedrijven toch nog afnemers voor hun product of dienst – die nu wellicht een grotere waarde hebben dan ooit. Onder het motto ‘Omtinken in Friesland laat Friesland innovatieve initiatieven van lokale ondernemers zien. Ook Flevoland roept op de #Blijfthuis-site op tot steun van lokale ondernemers, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de nieuwe drive-in bij lokale boeren en restaurants.
Anderhalve-meter-toerisme
Dorenbos stelt dat naast innovatie ook transparantie en informatie belangrijke succesfactoren zijn. Duitsland en Nederland hebben hier een voordeel; allebei hebben een goed gezondheidssysteem. “De gezondheid van de consument staat op de eerste plaats. Informeer hun over wat wel en niet kan en wat de beschermingsmaatregelen zijn.”
Wanneer we weer op vakantie kunnen? Dat is moeilijk in te schatten en zal gefaseerd gaan; beginnend met dagtoerisme en korte vakanties in eigen land. Dorenbos denkt dat verre bestemmingen pas in 2021 weer op gang zullen komen. “We moeten ons nu aanpassen aan de nieuwe realiteit en restricties die deze met zich meebrengt. In de drie noordelijk provincies, Groningen, Friesland en Drenthe, zijn ze zich daar al op aan het voorbereiden door een pitchwedstrijd uit te schrijven – deze moet het anderhalve-meter-toerisme een impuls geven. Want hoewel er digitaal veel mogelijk is – echt beleven doe je met je vijf zintuigen en een museumbezoek duurt tot aan het kopje koffie in het museumcafé.
Tekst: Hendrike Oosterhof
Foto: Dutch & German Connection
Op het ‘Members4Members’-platform wisselen leden van de DNHK diensten of producten met aantrekkelijke kortingen uit met andere leden. U vindt de acties in het ledenportaal. Bent u (nog) geen lid van de DNHK? Bekijk dan hier wat het lidmaatschap u kan bieden.