Subsidies in Duitsland
Duitsland is als vestigingslocatie in trek bij buitenlandse bedrijven. Nederlandse ondernemingen zien ook de voordelen van hun buurland in. Maar hoe kunnen buitenlandse bedrijven de betreding van de Duitse markt financieren ? Wij vroegen het aan Daniel Stephens, manager Financiering en Incentives bij Germany Trade and Invest (GTAI).
Meneer Stephens, u bent de manager Financiering en Incentives bij GTAI. Wat houdt dat precies in?
Ik informeer bedrijven over de verschillende subsidies, incentives, ontwikkelingsleningen, R&D-subsidies en andere bronnen van financiële steun aan buitenlandse investeerders die zich in Duitsland willen vestigen. Ik werk al zeven jaar in verschillende functies bij GTAI en ik heb een MBA in financiën behaald aan de Universiteit van Leicester.
De Duitse markt biedt Nederlandse ondernemers grote kansen. Maar voor het betreden van een buitenlandse markt heeft men solide financiering nodig en veel bedrijven weten niet welke mogelijkheden er voor hen zijn. Hoe kunt u hen helpen?
Ik ben in principe een bron van informatie én een filter. Er is een enorm scala aan incentives beschikbaar voor verschillende bedrijven van verschillende grootte. Sommigen weten wat ze zoeken, sommigen niet, sommigen weten niet wat er mogelijk is en sommigen hebben ideeën die niet mogelijk zijn… het is mijn taak om bedrijven te leiden naar de juiste mix van financierings- en incentivesbronnen die hen het maximale voordeel geeft voor hun projecten.
Welke sectoren profiteren in het bijzonder van subsidies?
Kleine en middelgrote ondernemingen profiteren van een breed scala aan voordelen, aangezien de EU-subsidies voor ontwikkelingsregio’s in bijna alle sectoren bijzonder aantrekkelijk zijn. Ook voor de sectoren ‘hernieuwbare energie’ en ‘energie-efficiëntie’ zijn er in het hele land tal van mogelijkheden. En voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten kunnen over het algemeen uitstekende incentives en financiële steun gevonden worden.
In hoeverre verschillen de subsidierichtlijnen in Duitsland van die in Nederland en hoe houdt u het overzicht?
Er zijn enkele aspecten van het vakgebied die door de EU worden gecontroleerd, het is dus vanzelfsprekend dat ze op elkaar lijken. Overigens is het niet echt mijn taak om landen met elkaar te vergelijken, maar om Duitsland zo grondig mogelijk te presenteren. Er zitten veel meer aspecten aan een investeringsbeslissing dan alleen het financierings- en incentivesaspect.
Wat is uw ultieme advies aan Nederlandse ondernemers die overwegen de Duitse markt te betreden?
Praat met ons! De landen zijn redelijk vergelijkbaar als het om cultuur gaat en de taal is zelden een grote barrière. Daarbij biedt Duitsland tal van mogelijkheden die een investeringsbeslissing hier een goede keuze zouden maken. Echter niet alle mogelijkheden zijn makkelijk om te vinden, dus het is de moeite waard om alle mogelijkheden te bekijken, omdat er meestal een geschikte oplossing is die waarde toevoegt. Daarom zijn wij er om u te helpen.
Meer weten? Op de Duitslanddag (14 september) kunnen Nederlandse ondernemers informatie ontvangen over zakendoen in Duitsland. Tijdens de Duitslanddag zal Daniel Stephens een infosessie houden over de financiering van uw weg naar de Duitse markt. Klik hier voor meer informatie.