Sociale mondkapjes
i-did produceert normaal gesproken design producten van gerecycled vilt. Het vilt is gemaakt van afgedankte bedrijfskleding en textiel. Oude KLM uniformen worden helder blauw vilt. En zo wordt afgewaardeerde Efteling kleding sprookjesachtig blauw vilt. Op dit moment worden er in de sociale naaiateliers in Utrecht en Den Haag mondkapjes en medische schorten geproduceerd. Wij spraken met Michiel Dekkers, CEO van i-did en lid van de DNHK, over dit nieuwe business model en hoe het bijdraagt aan de reductie van corona-afval.
Van designproducten naar mondkapjes, dat klinkt als een uitdaging?
Al vrij snel na de lockdown was het duidelijk dat er een groot tekort aan mondkapjes dreigde te ontstaan. i-did wilde graag hulp bieden en we zijn meteen op zoek gegaan naar partners voor de productie van mondkapjes voor ziekenhuizen. Dat bleek echter niet zo eenvoudig. Met name de certificering van dit type producten is een erg ingewikkeld proces.
Jullie hebben deze route niet genomen?
Het werd ons al snel duidelijk dat dit erg lang zou gaan duren. i-did beschikt over twee prachtige naaiateliers in Utrecht en Den Haag waar zeer gemotiveerde medewerkers direct aan de slag zouden kunnen gaan met de productie van mondkapjes. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een leverancier van certificeerde stoffen. Uiteindelijk vonden een goede partner in Georg + Otto Friedrich uit het Duitse Groß-Zimmern bei Darmstadt. Het bedrijf heeft ruim 70 jaar ervaring met textielproductie en kon ons direct helpen aan de juiste stof met een lage luchtdoorlatendheid. Bijkomend voordeel is dat deze stof ook bedrukt kan worden, waardoor we de mondkapjes kunnen personaliseren voor bedrijven. We missen misschien het officiële stempel, maar dankzij de certificeerde stof bieden onze mondkapjes veel meer dan alleen schijnveiligheid.
De mondkapjes gaan dus niet naar het zorgpersoneel. Voor wie zijn ze dan bedoeld?
Op dit moment is het in Nederland nog niet verplicht om mondkapjes te dragen. Dit in tegenstelling tot de landen om ons heen. Toch kiezen veel bedrijven ervoor om het personeel te voorzien van beschermende mondkapjes. Momenteel werken we aan een order van een groot online bedrijf die beschermende middelen nodig heeft voor medewerkers in de distributiecentra. Voor deze opdracht naaien we in ons atelier in Den Haag zo’n 1000 mondkapjes per dag. We hebben onze eigen lijn opgezet en deze is vanaf half mei te koop, hierdoor kunnen we ook leveren aan bedrijven die kleinere aantallen nodig hebben
Normaal gesproken werken jullie met gerecycled textiel. Hoe past dit in jullie circulaire gedachte?
Veiligheid staat uiteraard voorop en daarop hebben we de keuze voor de stof bepaald. De kapjes die in de zorg worden gebruikt, zijn meestal producten voor eenmalig gebruik. De mondkapjes die wij produceren, bieden voldoende bescherming in de anderhalve meter samenleving en zijn daarnaast herbruikbaar. Ons mondkapje kan 50 tot 100 keer gewassen worden. We hopen hiermee de berg met corona-afval te reduceren.
Jullie werken met een fragiele doelgroep. Hoe zorgen jullie ervoor dat het personeel veilig kan werken?
i-did helpt mensen die langdurige in de bijstand zitten aan het werk. Onze medewerkers zijn zeer gemotiveerd om te werken. We hebben eerst 1,5 week proefgedraaid en de werkplaats opnieuw ingedeeld. We hebben het protocol aangescherpt, nieuwe werktafels aangeschaft, machines verplaatst en looplijnen aangebracht. We werken met veel vrijwilligers en hebben op onze locatie in Utrecht een persoon aangewezen die toezicht houdt op de veiligheid. We merkten dat onze medewerkers in het begin even spannend vonden om weer aan de slag te gaan, maar inmiddels is iedereen gewend aan het nieuwe normaal.
Hoe gaat het met jullie andere opdrachten?
We werken nog steeds nauw samen met IKEA en hebben vorig jaar een hele mooie lijn ontwikkeld voor het 100-jarig bestaan van KLM. Van oude stewardessenuniformen hebben we tassen en andere gadgets gemaakt. Op dit moment staat het KLM-personeel aan de grond en helpen de medewerkers van KLM ons in het naaiatelier in Utrecht. Dat is hard nodig, want we zijn onlangs ook gestart met de productie van beschermende schorten voor zorgprofessionals. Dit doen we samen met twee andere Nederlandse sociale ateliers, namelijk Makers Unite en Vanhulley. Inmiddels zijn de eerste 15.000 jassen geproduceerd en werken dagelijks zo’n 50 personen aan deze opdracht. We willen in deze tijd onze maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken, het lijkt erop dat dat is gelukt.
Tekst: Anouk Vanwersch. Foto: Pixabay.
Wilt u ook lid worden van het grootste Duits-Nederlandse netwerk? Op de DNHK-website vindt u alle voordelen, en actuele informatie over Corona maatregelen die de Duitse overheid neemt om bedrijven tijdens de crisis te ondersteunen.