Sociaal, ecologisch en duurzaam ondernemen
Bedrijven ondersteunen bij het verduurzamen, een natuurlijk antibioticum op de markt brengen en ontbossing in Afrika terugdraaien. Drie bedrijven met drie verschillende activiteiten. Twee dingen hebben ze gemeen: Sustainalize, Orange Pearl en Justdiggit zijn lid van de DNHK en ze zetten zich in om de wereld duurzamer te maken en leefbaar te houden. De oprichters, Peter Westerveld (Justdiggit), Floris Koumans (Orange Pearl) en Nick de Ruiter en Justus Koek (Sustainalize) hadden daarvoor allen hun eigen redenen.
Economie en klimaatverandering op een positieve manier aanpakken
Bij Peter Westerveld kwam de inspiratie vanuit zijn jeugd. Westerveld is geboren en opgegroeid in Kenia en zag, terwijl hij naar school liep, hoe het landschap veranderde door ontbossing. Samen met de lokale bevolking begon hij aan kleinschalige herstelprojecten, die uiteindelijk een groot positief effect kunnen hebben op biodiversiteit, migratie en economische ontwikkeling. “Dat hij de inheemse talen sprak, hielp daarbij”, vertelt Wessel van Eeden, Gobal Marketing Director bij Justdiggit. “Toen Westerveld de oprichter van Dance4Life, Dennis Karpes, ontmoette en hem vertelde over het effect van de herstelprojecten, niet alleen voor de lokale economie, maar ook op langere termijn voor de opwarming van de aarde, was Karpes meteen enthousiast.” Samen richtten ze Justdiggit op, waarbij Karpes voor de marketing en communicatie verantwoordelijk werd.
De positieve boodschap van de ngo werd snel door Duitse en Nederlandse mediahuizen opgepakt, door wie ze belangeloos worden ondersteund. “Dat helpt ons enorm om meer awareness te creëren,” legt Van Eeden uit. “37 procent van de oplossingen om opwarming van de aarde tegen te gaan is natuur gerelateerd, elke boom of struik heeft impact en dat willen we laten zien, ook in Afrika.” Op het zuidelijke continent heeft de communicatie vooral als doel om de boeren te bereiken en te inspireren om met duurzame middelen de kwaliteit van leven te verbeteren.
Ondernemen met oog voor de maatschappij
Floris Koumans, oprichter van Orange Pearl, wilde ook op een positieve manier bijdragen aan de samenleving. Als ondernemer en niet als arts, wat generatieslang de norm was bij de familie Koumans. “Geld verdienen werd binnen onze familie gezien als iets vies, maar ik wilde geld verdienen en tegelijkertijd een maatschappelijke bijdrage leveren.” Koumans richtte tal van ondernemingen op om een van de belangrijkere, Orange Pearl, te kunnen financieren.
Orange Pearl is een bedrijf dat innovatieve medische hulpmiddelen produceert, waaronder een alternatief voor antibiotica. Koumans legt uit dat de middelen geheel natuurlijk zijn en wetenschappelijk onderbouwd. “Voor onze producten heb je echter geen doktersrecept nodig,” aldus de ondernemer.
Orange Pearl heeft onder andere producten ontwikkeld tegen diabetesklachten en voedingssupplementen.
Ondersteuning voor een duurzaam bedrijfsleven
Sustainalize werd opgericht vanuit een andere invalshoek. Nick de Ruiter en Justus Koek waren allebei als sustainability accountant werkzaam bij een groter accountantskantoor. Daar zagen zij de toename in het aantal bedrijven dat ondersteuning zocht bij bedrijfsverduurzaming. Samen richtten ze Sustainalize op met als core business sustainability.
Het bedrijf helpt organisaties met het meetbaar maken van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) en niet-financiële prestaties. “We zien dat de druk om te verduurzamen steeds meer toeneemt vanuit de overheid en de maatschappij”, vertelt Lena Hülsmann, partner bij Sustainalize. “In Duitsland zien we bijvoorbeeld dat dierenwelzijn en biodiversiteit steeds meer aandacht krijgt, maar ook Friday’s for Future heeft indirect impact”. Ook wordt er bij de oosterburen gediscussieerd over wetgeving waarin ondernemers verantwoording moeten afleggen over de herkomst van hun producten en de sociale en ecologische risico’s ervan.” Hülsmann vertelt dat verduurzaming ook voor investeerders steeds belangrijker wordt. “Op basis van duurzaamheidsprestaties bepalen ze of ze gaan investeren of niet.”
De Duitse ziet een duurzaamheidsmanager als een soort trendspotter; “Zij weten wat er gaat gebeuren en wat er op bedrijven afkomt en kunnen de bedrijven helpen zich daar op voor te bereiden”.
Hoopvolle uitkomsten en partnerschappen
Drie mooie bedrijven die met een positieve boodschap al veel hebben bereikt. Maar om succesvol te zijn, hebben bedrijven een goed netwerk en betrouwbare partnerschappen nodig. En natuurlijk maatschappelijk draagvlak.
Dat laatste was bij Orange Pearl in het begin nog niet helemaal het geval. “In de jaren tachtig waren natuurlijke geneesmiddelen nog niet in zwang,” vertelt Koumans. “Veel mensen verklaarden me voor gek.” Maar het idee bleek goed, dat zagen ook de hoogleraren met wie Koumans in een joint venture stapte. “Ik had al een toepassing voor een alternatief voor antibiotica. Samen hebben we het verder ontwikkeld en werd het een groot succes.
Wat ze bij Sustainalize zien is de positieve verandering bij bedrijven. “Van veel bedrijven krijgen we eerst de vraag hoe aan alle maatschappelijk verwachtingen kan worden voldaan. In een later stadium zien we dat deze bedrijven pionier zijn geworden op een bepaald gebied. Dat is heel mooi om te zien”, vertelt Hülsmann. Als voorbeeld noemt ze Randstad, dat duurzaamheid volledig in het bedrijf geïntegreerd heeft en Eneco dat als eerste Nederlandse bedrijf is toegelaten tot het Science Based Targets initiative. Dit is een internationaal initiatief dat bedrijven helpt bij het realiseren van de Parijse internationale klimaatafspraken.
Justdiggit werk samen met breed scala aan organisaties. Naast de mediahuizen, werken ze met geologen, universiteiten en kennisinstanties, maar ook met commerciële bedrijven. “Bijvoorbeeld met Workfleet Solution, Timberland en Tony’s Chocolonely,” vertelt Van Eeden. Workfleet Solution biedt oplossingen voor vervoersbedrijven om het wagenpark te verduurzamen. Met een online tool kunnen ze berekenen wat hun uitstoot is, die ze vervolgens kunnen compenseren via een vergroeningsbijdrage aan Justdiggit. De chocoladefabrikant Tony’s Chocolonely en schoenenproducent Timberland doen dat ook. Zij compenseren hun geschatte CO2 uitstoot met een bijdrage aan Justdiggit. Wat ze inmiddels hebben bereikt? 60.000 hectare vergroend en vijf miljoen bomen teruggebracht in Kenia, Tanzania, Ethiopië en Oeganda.
Spotlights in het nieuwe ledenmagazine Netzwerk
Meer weten of deze inspirerende bedrijven? Ze hebben alle drie een spotlight in het nieuwe ledenmagazine Netzwerk, dat overigens een compleet nieuwe vormgeving heeft. Hier vindt u tevens alles over nieuwe DNHK-leden, evenementen, jubilarissen, Members4Members-acties en nog veel meer!
Tekst: Hendrike Oosterhof
Foto: Yuttana Studio