Smart Home is niet alleen voor techneuten
De startup Tink komt met het bewijs: met het eerste vergelijkingsplatform voor smart homes richt het bedrijf uit Berlijn zich op de gewone consument. “We willen ‘slim’ wonen aanbieden als een zorgeloos pakket”, zeggen de oprichters. Na de Duitse en Amerikaanse markt te hebben veroverd is nu Nederland aan de beurt.
Marius Lissautzki heeft er nooit spijt van gehad om het management van Pro7 te verlaten voor de startup Tink. In 2016 waagde hij de stap samen met Julian Hueck, een voormalige stagiair. Beide verbonden door een voorliefde voor smart homes. De deurbel die via de smartphone aankondigt dat de gasten op de stoep staan, intelligente verwarmingssensoren die energie besparen, volautomatische maaimachines die het gazon bijhouden. Dit is slechts een greep uit in hun assortiment. Hoe de ondernemers hun klanten op hun platform of in hun drie showrooms krijgen? Twee woorden: inhoud en advies.
“We leggen op een begrijpelijke manier uit hoe de applicaties werken en hoe ze moeten worden geïnstalleerd”, legt Julian Hueck uit. Tink heeft geïnvesteerd in een eigen videostudio waarin een echte familie regelmatig hun producten test. “Zo maken we hoogstaande technische apparatuur beschikbaar voor de massa.” De omzet wordt voornamelijk gehaald uit de winstmarge van de verkoop van hardware en hun dienstverlening.
Het concept werpt zijn vruchten af. Vier jaar na de oprichting heeft Tink meer dan honderd medewerkers in dienst en is het bedrijf actief in drie landen. Voor Tink was Nederland de eerste buitenlandse markt in Europa. “Onze buren staan open voor het idee van slimme huizen”, zegt Marius Lissautzki, en na een jaar op de Nederlandse markt is hij positief. “Terwijl wij Duitsers meer risicobewust zijn, zijn de Nederlanders enthousiast over innovatieve ontwikkelingen en daardoor sneller bereid een nieuw product aan te schaffen.” Er zijn nu meer dan drie miljoen slimme huishoudens in Nederland, in Duitsland zijn dit er zeven miljoen en wereldwijd blijft de markt groeien. Uit recent onderzoek blijkt dat tegen 2023 een kapitaal van 136 miljard euro moeten worden bereikt in deze branche. Mede dankzij de positieve ervaringen in Nederland, gaat Tink verder met de internationalisering.
Tekst: Katrin Brodherr Foto: Tink
Als Nederlands bedrijf de Duitse markt op? Onze collega’s uit de afdeling exportadvies helpen u graag verder.
Contactpersoon
ALexandra Sierra
Hoofd exportadvies