Slimme energieopslag voor de industrie
Logistieke bedrijven, e-tankstations en zelfs het Oktoberfest: het zijn allemaal klanten van Tesvolt. Wat is er zo bijzonder aan de unieke batterij-opslagsystemen?
Tesvolt helpt de industrie en handel om elektriciteit efficiënt op te slaan en dure piekmomenten te vermijden. Dankzij innovatieve technologie zijn de intelligente energieopslagsystemen bijzonder zuinig en garanderen ze altijd en overal energie. Wereldwijd hebben de oprichters, Simon Schandert en Daniel Hannemann met Tesvolt al ruim duizend projecten uitgevoerd. In Wittenberg hebben ze onlangs de eerste gigafabriek voor batterijopslagsystemen in Europa in gebruik genomen. “We hebben een systeem ontwikkeld waarin sterke cellen de zwakke cellen maximaal ondersteunen.” De zogenaamde Active Battery Optimizer optimaliseert zowel de lithium-ionbatterijen in de batterijmodule zelf als de afzonderlijke modules met elkaar. Het bewaakt ook de temperatuur, spanning en laadtoestand van elke afzonderlijke cel. “Dit stelt ons in staat om maximale energie te winnen, verliezen te verminderen en de efficiëntie te verhogen.”
Weersgebonden schommelingen worden gecompenseerd
De Tesvolt accu’s helpen om piekmomenten op te vangen. “Zo laadt de batterij van een elektrisch oplaadstation zich bijvoorbeeld op met goedkope elektriciteit op rustige momenten en geeft de energie vrij wanneer er vraag naar is. Zo kunnen ook dure productieonderbrekingen door stroomuitval worden vermeden. Voor bedrijven die een fotovoltaïsche installatie op hun dak hebben, zijn de Tesvolt-systemen ook om andere redenen interessant. Zij dragen bij tot een verhoging van het eigen elektriciteitsverbruik van de onderneming en worden onafhankelijker. In plaats van het energieoverschot aan het net te leveren, is het de moeite waard om het zelf te gebruiken”, zegt Schandert. Weersgebonden schommelingen worden gecompenseerd door de opslagfaciliteiten. “We willen een bijdrage leveren aan de energietransitie en aan de voorzieningszekerheid.”
“Schone energie naar elke uithoek van de wereld – dat is ons doel”
De belangstelling voor de CO₂-neutrale technologie is groot en de toepassingsgebieden zijn divers: de exploitanten van een berghut in Oostenrijk behoren net zo goed tot de klanten als de exploitanten van een waterstoftankstation in Zweden of een avocadoboerderij in Australië. Op het Oktoberfest 2018 hielp Tesvolt de verbruikspieken van een festivaltent te verminderen – er werd 15.000 euro bespaard op de elektriciteitskosten. Ook in Nederland zijn de eerste projecten al gerealiseerd. “Er is hier een duidelijke trend naar duurzame energie en de belangstelling naar opslag neemt toe”, zegt Schandert. Maar het gaat nog veel verder: “betaalbare, schone energie brengen naar elke uithoek van de wereld – dat is ons doel.”