Robots programmeren? Dat kan nu iedereen.
Met een simpele handbeweging een robot programmeren? Wandelbots maakt dat mogelijk. De start-up uit Dresden heeft software ontwikkeld waarmee zelfs leken uit de voeten kunnen. Dit maakt robotica zeer aantrekkelijk, ook voor middelgrote bedrijven.
Tekst: Katrin Brodherr Fotos: Wandelbots
Het ligt niet zwaar in de hand en het lijkt op een accuschroevendraaier: de TracePen. Met het kleine digitale apparaat hoef je maar een keer op alle vier de hoeken van een werkplaat te tikken en de robot weet waar hij later de schroeven moet plaatsen. Klinkt als magie, maar het is een reëel product.
“Onze software vertaalt menselijke bewegingen naar een programmeercode”, legt Wandelbots CEO Christian Piechnick uit. “Het resultaat kan vervolgens met één muisklik op de computer tot op de millimeter nauwkeurig worden afgesteld.” In een paar minuten kan iedereen een robot de nodige productiestappen aanleren en hem net zo snel weer ‘omscholen’, zodra er iets verandert.
Siemens gebruikt de technologie al bij de productie van individuele schakelkasten. Ook Infineon, Microsoft, BMW en Volkswagen horen tot de early adopters. De TracePen, die pas sinds oktober 2020 op de markt is, zal industriële robotica een enorme boost geven – daar zijn de bedrijven het over eens. Een groot voordeel is dat ook kleine en middelgrote bedrijven nu kunnen meedoen.
“Het is de programmering die de bediening van een robot duur maakt”, legt Christian Piechnick uit, die in 2017 Wandelbots oprichtte samen met vijf studiegenoten van de TU Dresden. “Driekwart van de kosten gaat op aan programmering.” Met de TracePen kan negentig procent daarvan worden bespaard. “Dat verlaagt de drempel om met robotica en automatisering aan de slag te gaan behoorlijk.”
Het innovatieve product is inmiddels ook in Nederland verkrijgbaar. Met Gibas is er een eerste reseller. “Nederland is een interessante markt”, zegt Piechnick, verwijzend naar de belangrijke rol die de scheepvaart speelt in het vrachtvervoer. “De havens van Rotterdam en Groningen hebben grote potentie voor onze vorm van robot ondersteunde automatisering.”
De chef van Wandelbots is er van overtuigd dat de technologie zelfs voor de particuliere markt baanbrekend is: “De komende vijftien jaar zullen robots net zo gewoon zijn als smartphones nu. Wij maken de weg alvast vrij.”
De oprichters van Wandelbots met in het midden CEO Christian Piechnick.