Recyclen van verpakkingen in Duitsland: dit verandert er in 2021
Wie goederen op de Duitse markt verkoopt, is wettelijk verplicht om verpakkingen te recyclen. Niets nieuws, denkt u misschien. Maar op 1 juli verandert de wet en treedt een aantal nieuwe regels in werking. DNHK-expert voor verpakkingen, Johanna Maukner, brengt u graag hiervan op de hoogte. Zodat wij u kunnen ondersteunen en u kunt doen waar u goed in bent: ondernemen!
Johanna, een van de belangrijkste wijzigingen betreft het verbod op wegwerp plastic. Wat heeft dit precies voor gevolgen?
Klopt, vanaf 1 juli 2021 zijn veel plastic producten verboden die slechts één keer worden gebruikt en waarvoor reeds milieuvriendelijke alternatieven bestaan. Denk bijvoorbeeld aan rietjes of wattenstaafjes. Maar ook aan plastic bestek, plastic borden en polystyrol wegwerpverpakkingen voor etenswaren. Deze maatregel komt voort uit een EU-richtlijn van 2018 die deze zomer in heel Europa in werking treedt.
Dit jaar kunnen ondernemers die al langer op de Duitse markt actief zijn misschien nog geld besparen. Wat kunnen zij doen?
Vanaf juli kunnen bedrijven de prijzen van de verschillende “duale systemen” (Duale Systeme) vergelijken en daarbij kiezen voor de meest voordelige aanbieder. Dat kost wat uitzoekwerk, waar wij ondernemers graag bij helpen. Vraag hiervoor vrijblijvend een offerte bij ons aan. We hebben jarenlange ervaring met de Duitse verplichtingen voor het recyclen van verpakkingen en vertegenwoordigen onder andere de volgende duale systemen: Duales System Deutschland GmbH, Der Grüne Punkt en Landbell AG.
Nog even voor alle duidelijkheid: wat precies moeten Nederlandse producenten en distributeurs in Duitsland recyclen?
Alle mogelijke vormen van verkoopverpakkingen, die bij de Duitse eindconsument terecht komen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld glazen flessen, plastic schaaltjes en kartonnen vouwdozen en voor webshops geldt ook de registratie van de verzendverpakking en het vulmateriaal. Ook elektronische apparatuur en batterijen moeten worden teruggenomen en gerecycled.
Moet je dit als ondernemer allemaal zelf doen?
Nee, als producent of distributeur kun je je aansluiten bij een duaal systeem. Deze nemen dan de terugname en de recycling tegen bepaalde kosten over. De kosten zijn gebaseerd op het gewicht van de verpakking. We adviseren ten zeerste om zo’n contract af te sluiten want de boetes kunnen fors zijn.
Zoals gezegd, kunnen wij voor u vergelijken wie van deze aanbieders het meest voordelig is en kunnen ook een dergelijk contract voor u opzetten en afsluiten. Het blijft helaas niet bij de wijzigingen in juli van de verpakkingsverplichtingen.
Welke aanpassingen kunnen we dan nog meer verwachten?
Vanaf 1 januari 2022 wordt in Duitsland ook statiegeld geheven op plastic drinkflessen die slechts een keer gebruikt en dan weggegooid worden. In Duitsland heet dit “Einweg-Pfand” (eenmalig-gebruik statiegeld). Hetzelfde geldt voor drinkblikjes. Bovendien is er sprake van de invoering van een minimale quotum voor een gerecycleerde inhoud voor dit soort drinkflessen. Wie dranken naar Duitsland exporteert moet hier rekening mee houden.
Daarnaast is er een tweede nieuwe maatregel die belangrijk is voor ondernemers met een online verkoopplatform. In het geval dat de ondernemer van een online platform ook winkels van derden toelaat zoals Ebay en Amazon, moet per 1 juli 2022 verifiëren of alle verkopers op de platform zich houden aan de Duitse verpakkingswet.
Daar komt nog bij dat vanaf 1 juli 2022 ook gedeeltelijk transportverpakkingen bij de Stiftung Zentrale Stelle Verpackungsregister worden geregistreerd. Dit geld voor alle Nederlandse exporteurs die reeds hun verpakkingen daar aanmelden. Ook hier kunnen we ondernemers vanzelfsprekend adviseren hoe je dit het beste doet.
Meer weten over verpakkingen en de recycleplicht in Duitsland?
Foto: Adobe
Contactpersoon
Johanna Maukner
Adviseur verpakkingsrecycling