Exclusief interview: NXP-chef Kurt Sievers over zijn eerste jaar bij de Nederlandse chipgigant
De Duitse ingenieur Kurt Sievers staat sinds mei 2020 aan het roer van NXP. Het Nederlandse bedrijf is samen met Infineon een van ’s werelds grootste fabrikanten van autochips en heeft een roerig coronajaar achter de rug. We spreken de nieuwe CEO over zijn eerste jaar en het belang van Duits-Nederlandse samenwerking.
U nam het voorzitterschap van NXP over te midden van de coronacrisis. Welk woord zou u gebruiken om het eerste jaar te beschrijven?
Turbulent. In de eerste helft van het jaar sloten voornamelijk onze klanten in de eindmarkten over de hele wereld hun productiefaciliteiten als gevolg van de pandemie – dat is ongekend. Gelukkig kwam in de tweede helft van het jaar de vraag snel terug en zorgde zelfs voor een groei van negen procent ten opzichte van het jaar voor de pandemie. De vooruitzichten wijzen nog steeds op een sterke groei.
Dus twee totaal verschillende halfjaren…
…en twee totaal verschillende zakelijke trends. Vandaag worstelen wij – zoals de hele halfgeleiderindustrie – om te voldoen aan de onverwacht snelle toename van de vraag naar chips wereldwijd. Te midden van alle marktturbulentie mogen wij echter nooit onze belangrijkste prioriteit uit het oog verliezen: de veiligheid en gezondheid van onze werknemers. Zonder hun aanpassingsvermogen, vastberadenheid en harde werk zouden wij dit turbulente eerste jaar niet met succes hebben kunnen doorstaan.
Het hoofdkantoor van NXP is in Eindhoven, maar u leidt de groep vanuit Hamburg. Hoe is dat gelopen?
Prima. NXP is een wereldspeler – we hebben klanten over de hele wereld. Ons managementteam is over de hele wereld verspreid en wij zijn gewend om samen te werken in teams vanuit verschillende tijdzones en op verschillende continenten. Flexibiliteit, vlakke hiërarchieën en vertrouwen in de capaciteiten van mijn medewerkers – dat zijn aspecten van onze bedrijfs- en managementcultuur die ons het afgelopen jaar zeker veel hebben geholpen.
Hoe heeft corona uw managementstijl beïnvloed?
2020 heeft ons nog duidelijker laten zien dat de fysieke locatie waar onze werknemers zich bevinden, niet zo belangrijk is. Maar het afgelopen jaar leerde ons ook welke rol menselijke relaties spelen – of het nu met collega’s, investeerders of klanten is. Vooral op de momenten dat je op anderen moet vertrouwen, leer je hoe belangrijk menselijke relaties eigenlijk zijn. Tijdens de pandemie moest ik veel snelle beslissingen nemen, zoals de regelgeving voor het thuiskantoor. Wij waren in staat sneller te handelen dan vele regeringen of andere instellingen. We maakten de juiste beslissingen, maar deze kwamen niet alleen van mij: Ik had de moed om naar mijn adviseurs te luisteren en snel te handelen.
NXP is een wereldwijd bedrijf. Hoe belangrijk is de Duitse markt voor u?
Wij behalen iets minder dan de helft van onze omzet in de automobielsector en onze grootste klanten bevinden zich in Duitsland. Tegelijkertijd is Duitsland sterk in het groeisegment Industrie 4.0, wat belangrijk voor ons is. Het zijn echter niet alleen de markt en de klanten die Duitsland voor ons zo interessant maken, er is hier een hoog niveau van ontwikkelingsexpertise in onze strategische groeigebieden autonoom rijden, veiligheid en Industrie 4.0. Daarom investeren we hier met een focus op onderzoek en ontwikkeling – bijna 100 miljoen euro in 2019 – en hebben we ongeveer 900 ontwikkelaars in dienst.
Als we kijken naar het concurrentievermogen van Europa, hoe belangrijk is de Duits-Nederlandse samenwerking dan voor de halfgeleiderindustrie in dit verband?
Het beste voorbeeld van Duits-Nederlandse samenwerking in de halfgeleiderindustrie is Smart Mobility: technologieën die mobiliteit schoner, veiliger en comfortabeler maken. Nederland heeft een succesvolle innovatiecluster op dit gebied met toonaangevende toeleveranciers voor de automobielindustrie zoals Inalfa, TomTom en NXP. NXP heeft zijn hoofdkantoor in Nederland en exploiteert hier ook halfgeleiderfabrieken en onderzoek- en ontwikkelingscentra. Over het geheel genomen is Duitsland een van de belangrijkste handelspartners van Nederland – het Duits-Nederlandse handelsvolume bedroeg in 2020 ongeveer 172 miljard euro, wat verhoudingsgewijs groter is dan het Duits-Franse of Duits-Amerikaanse handelsvolume. We kunnen dus met recht zeggen dat de Duits-Nederlandse relatie van groot belang is voor beide landen en ook voor NXP.
Interview: Katrin Brodherr Foto’s: NXP
Meer Nederlands-Duitse innovaties vindt u in de sectie Innovatie.