Nieuwe wet: Covid-19-Insolvenz-Aussetzungsgesetz
Veel bedrijven zijn door de coronacrisis in zwaar weer terechtgekomen. Om te voorkomen dat bedrijven massaal faillissement aanvragen, is er in Duitsland een wet aangenomen waarin de verplichting voor het indienen van een insolventieaanvraag tijdelijk wordt opgeschort.
Volgens de Duitse wet- en regelgeving zijn bestuurders van een onderneming verplicht om binnen een relatief korte periode na het ontstaan van betalingsonmacht of van een te zware schuldenlast insolventie aan te vragen. Indien aan deze verplichting niet wordt voldaan, kan de bestuurder strafrechtelijk worden vervolgd en is hij persoonlijk aansprakelijk voor betalingen die worden verricht nadat de onderneming insolvent is geworden; dit geldt ook voor bestuurders van een GmbH.
Volgens de Duitse faillissementswet dient een insolventieaanvraag te worden ingediend als een onderneming failliet is (“Zahlungsunfähigkeit”) of een te zware schuldenlast (“Überschuldung”) heeft. Een onderneming is failliet als de liquide middelen niet langer toereikend zijn om de betalingsverplichtingen na te komen. Een te zware schuldenlast ontstaat als de activa de passiva niet dekt en er geen positieve prognose is voor het voortbestaan van de onderneming.
Als gevolg van de aanhoudende coronacrisis zijn tal van bedrijven in economische en financiële moeilijkheden geraakt. Hoe langer de (economische) beperkingen van de overheid worden gehandhaafd, hoe groter de kans dat het aantal (dreigende) faillissementen zal toenemen.
Opschorting van insolventieaanvraag
Om een massaal aantal insolventie aanvragen te voorkomen en de getroffen ondernemingen te ondersteunen, heeft de Duitse wetgever op 27.03.2020 een wet aangenomen om de verplichting voor bestuurders tot het indienen van een insolventieaanvraag tijdelijk op te schorten. Het betreft hierbij de “Wet op de tijdelijke opschorting van de verplichting tot het indienen van een insolventieaanvraag en op de beperking van de wettelijke aansprakelijkheid in geval van insolventie veroorzaakt door de COVID 19 pandemie” (kortweg COVInsAG). Het doel is te voorkomen, dat een onderneming insolventie moet aanvragen omdat een aanvraag voor steunmaatregelen in het kader van de Corona-pandemie nog niet in behandeling is genomen of omdat de financierings- of herstructureringsonderhandelingen nog niet tot succes hebben geleid.
Op grond van de nieuwe wet worden de bovengenoemde verplichtingen en aansprakelijkheidsrisico’s met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020 opgeschort, in eerste instantie tot 30 september 2020, mogelijk zelfs voor een langere periode.
Regeling niet voor bedrijven die het voor de crisis al moeilijk hadden
Dit geldt echter alleen voor ondernemingen die door de Corona-pandemie in financiële moeilijkheden zijn geraakt. Bedrijven die voordien al in financiële moeilijkheden verkeerden, kunnen niet profiteren van de nieuwe regelgeving.
Indien de betrokken onderneming op 31 december 2019 niet failliet in de bovengenoemde zin (“zahlungsunfähig”) was, wordt ervan uitgegaan, dat de (dreigende) insolventie het gevolg is van de Corona-pandemie; deze aanname kan echter ook worden weerlegd. Indien de insolventie het gevolg is van de Corona-pandemie, komt de persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurders te vervallen voor betalingen, die na het begin van de insolventie in het kader van de normale bedrijfsvoering worden gedaan; dit geldt met name voor betalingen die dienen om de bedrijfsactiviteiten voort te zetten of te hervatten of om een reorganisatieconcept uit te voeren. Dergelijke betalingen worden geacht verenigbaar te zijn met de zorgvuldigheid die een voorzichtig en nauwgezette bestuurder betaamt en geven derhalve geen aanleiding de bestuurder aansprakelijk te stellen.
De vooruitzichten respectievelijk de plannen voor het voorkomen van insolventie en voor een succesvolle reorganisatie tegen 30 september 2020 dienen wel realistisch te zijn. Zodra de situatie hopeloos lijkt, wordt de verplichting om een faillissementsaanvraag in te dienen nieuw leven ingeblazen.
Zodra een insolventie of zware schuldenlast dreigt, dienen bestuurders – gezien de risico’s van aansprakelijkheid – juridisch advies in te winnen om de te nemen stappen te bespreken en deze risico’s zoveel mogelijk te minimaliseren.
Tekst: Sönke Denker.
Wilt u ook lid worden van het grootste Duits-Nederlandse netwerk? Op de DNHK-website vindt u alle voordelen, en actuele informatie over Corona maatregelen die de Duitse overheid neemt om bedrijven tijdens de crisis te ondersteunen.
Contactpersoon
Sönke Denker