Nieuwe tijden voor Duitse auto-industrie
Het bouwen van auto’s alleen is niet genoeg – de Duitse auto-industrie heeft mobiliteitsbedrijven als Uber en Lyft de oorlog verklaard en vertrouwt op eigen mobiliteitsdiensten. Aartsrivalen als BMW en Daimler gaan zelfs een samenwerking aan ter waarde van miljarden.
Een ontwikkeling die weinigen voor mogelijk hielden, is sinds begin 2019 gaande: Jurbey. In dit nieuwe bedrijf bundelen de Duitse autoreuzen Daimler en BMW hun mobiliteitsaanbod. Samen, als joint venture. Hiermee begraven ze na meer dan honderd jaar de strijdbijlen. Een lange concurrentiestrijd waarin, zoals voormalig Daimler-baas Dieter Zetsche onlangs opmerkte, beide partijen “elkaar nooit iets gegund hebben”.
De twee Duitse autofabrikanten realiseren zich inmiddels dat de toekomst in de mobiliteitsdiensten ligt. Steeds meer mensen in grote steden willen mobiel zijn, maar hoeven niet perse een auto. In plaats daarvan maken ze gebruik van bijvoorbeeld carsharing of apps die mogelijkheden bieden voor het uitlenen van de eigen auto. Bedrijven als Uber, Lyft en DiDi lopen op dit gebied voorop. Zij investeren miljarden in de ontwikkeling van hun platformen. BMW en Daimler bundelen daarom nu hun kennis en financiële krachten om deze nieuwe concurrentie voor te blijven. Om dit doel te bereiken, leggen beide bedrijven een half miljard euro in.
Digitale paraplu
De joint venture Jurbey – afgeleid van Your urban journey – functioneert als een overkoepelend merk. Vijf bedrijven met verschillende mobiliteitsspeerpunten zijn onder deze noemer gegroepeerd, waaronder carsharing, ride-hailing, parkeerdiensten en diensten rond het opladen van elektrische auto’s. Daarnaast is er het thema van mobiliteit op aanvraag, ofwel het intelligent verbinden van individuele diensten zoals carsharing, openbaar vervoer, huurfietsen en taxi’s om een naadloze reiservaring te creëren.
Alle digitale aanbiedingen onder de paraplu van Jurbey zijn ook beschikbaar voor andere autofabrikanten en mobiliteitsleveranciers. Het doel van Daimler en BMW is hierbij om marktleider in Europa te worden.“ We richten ons heel precies op de eisen van de stadsmobiliteit van morgen: intelligent, naadloos verbonden en met een vingerknip beschikbaar”, aldus Harald Krüger, CEO van BMW. In het autonome rijden, een sector waarin Amerikaanse bedrijven als Uber, Google en Tesla een leidende rol spelen, moet in Duitsland meer samengewerkt worden.
Meer samenwerking
Volgens berichten in de media onderzoeken toonaangevende fabrikanten en leveranciers of zij gezamenlijk een systeem voor computergestuurde auto’s kunnen ontwikkelen. Deze bedrijven zijn onder andere BMW, Daimler, VW en grote leveranciers zoals Bosch en Continental. Samen zouden ze de ontwikkelingskosten kunnen verlagen en een standaard kunnen vaststellen. In januari kondigden de Ford- en VW-autofabrikanten een alliantie aan, die zich in eerste instantie zou richten op kleine bedrijfsvoertuigen, en daarna ook op zelfrijdende auto’s. Nieuwe tijden voor de Duitse auto-industrie.
Voor de DNHK is Smart Mobility een belangrijk aandachtspunt. Neem voor meer informatie hierover contact met ons op.
Tekst: Katrin Brodherr
Foto: Pixabay