Nieuwe kans: webshop dankzij de Coronacrisis?
Winkels blijven gesloten, restaurants en cafés zijn dicht. Klanten blijven weg en in plaats van door de winkelstraten te slenteren, bestellen ze thuis online. Hoewel de onlinehandel al voor de coronacrisis bloeide, is dit mogelijk het moment voor ondernemers om zich sterker op hun online activiteiten te richten om de bedrijfsactiviteiten in stand te houden en de omzetverliezen zo zoveel mogelijk te beperken.
Iedereen die een website of webshop in Duitsland exploiteert, moet zich natuurlijk aan regels houden. Voor Nederlandse bedrijven die via hun website of webshop klanten aanspreken die in Duitsland wonen, gelden ook de Duitse wettelijke voorschriften. Als de website in het Duits wordt vertaald, of als er Duitse contactgegevens, zoals telefoonnummers, worden vermeld, is dat voldoende om aan te nemen dat de webwinkelier zich tot Duitse klanten richt met het gevolg dat de Duitse voorschriften in acht moeten worden genomen.
Eerste stap: goed voorbereiden
Voordat u zich concentreert op de onlinehandel, is het dringend aan te raden voldoende informatie in te winnen over welke regelgeving u dient te volgen. Anders kan de poging om geld te blijven verdienen in deze tijden via online handel snel eindigen in het tegendeel met boetes en aanmaningen.
Voorkom boetes, zorg voor een “impressum”
Dit begint met het vermelden van een zogenaamde „impressum“ op de website op een duidelijk zichtbare plaats. Dit wordt door Nederlandse bedrijven vaak over het hoofd gezien, maar een gebrekkig of ontbrekend impressum kan leiden tot hoge boetes of aanmaningen van concurrenten.
Bovendien is het voor de geldigheid van algemene voorwaarden meestal niet voldoende dat de algemene voorwaarden alleen in het Duits worden vertaald. Als er niet uitsluitend zakelijke relaties met andere bedrijven bestaan (B2B), maar de website/webshop ook gericht is op consumenten (B2C), moeten de algemene voorwaarden vanwege de consumentenbescherming in overeenstemming zijn met de Duitse wet- en regelgeving en dus in de meeste gevallen worden aangepast.
Gegevensbescherming
Een ander belangrijk punt betreft de gegevensbescherming. Omdat bij het bezoeken van een website en het bestellen in een webwinkel persoonlijke gegevens worden verstrekt en opgeslagen, moet er een privacybeleid voor de bezoeker van de website / webwinkel beschikbaar zijn.
Aangezien verkoop via een webwinkel een overeenkomst op afstand is, moeten tevens de regels in dit verband worden nageleefd. Zo heeft de consument een herroepingsrecht en moet hij worden geïnformeerd over deze mogelijkheid en over de voorwaarden, de termijnen en de procedure om het herroepingsrecht uit te oefenen.
Voorzichtigheid is tevens geboden bij het adverteren, bijvoorbeeld via een nieuwsbrief. Nieuwsbrieven mogen niet zonder toestemming van de ontvanger worden verzonden. De ontvanger moet hiermee instemmen. Het is daarom raadzaam om een zogenaamde dubbele opt-in oplossing te volgen, waarbij de ontvanger eerst moet instemmen met het ontvangst van de nieuwsbrief en vervolgens nogmaals zijn toestemming moet geven als hij de nieuwsbrief de eerste keer ontvangt.
Verpakking terugnemen
Indien verpakte producten binnen Duitsland of vanuit het buitenland naar Duitsland worden verzonden, gelden voor ondernemers de regels van de Duitse verpakkingswetgeving. Ondernemers die als eerste een verpakking op de Duitse markt brengen, moeten deze in principe ook terugnemen. Deze verplichting kan echter ook worden overgedragen aan een duaal systeem. De DNHK kan hierover informeren.
Wij adviseren u uiteraard graag verder over deze thematiek en over de andere bepalingen die u in het kader van de onlinehandel volgens de Duitse wetgeving in acht moet nemen. Op onze website vindt u actuele informatie over nieuwe of aangepaste maatregelen die de Duitse overheid neemt om bedrijven tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Bij onze juristen kunt u terecht voor individueel advies.
Foto: Adobe