Nederlandse instelling goed voor succes op Duitse retailmarkt
Voor Nederlandse retailers liggen er volop mogelijkheden in Duitsland. Vele bekende ondernemers waagden de stap naar de oosterburen al met groot succes. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Rituals, Hunkemöller en Dille & Kamille. Over kansen, valkuilen en principiële marktverschillen vertelt in dit artikel Franz-Josef Hasebrink, bestuursvoorzitter van de EK Group – bij Nederlandse retailers bekend onder de naam Euretco. Onder de vlag van deze retail-serviceorganisatie vallen grote bekende retailers als INTERSPORT, Runnersworld, Hubo, en Libris. Lees hier over zijn inzichten en tips.
“De goede economische relatie tussen Duitsland en Nederland is niet alleen een voorbeeld van de gemene deler om goede zaken te willen doen. Deze staat ook voor groeiende betrekkingen met de buren die collega’s en soms zelfs vrienden zijn geworden. De wederzijdse waardering is groot.
Kwaliteit bieden en meerwaarde creëren
Daarbij zijn de openheid, positieve instelling en digitale kennis en ervaring van Nederlanders een goede basis voor een succesvolle stap naar Duitsland. Voor de variatie in het Duitse winkellandschap en de aantrekkelijkheid van onze binnensteden zijn creatieve koppen met frisse ideeën zeer gevraagd. Daarom zeg ik tegen alle potentiële oprichters: Wij verheugen ons op uw komst! Maar bij het zakelijke optreden zouden Nederlandse retailers zich in Duitsland minder op de prijs en meer op de kwaliteit moeten richten. Met de focus op een trendy assortiment en bijpassende marketingactiviteiten via diverse kanalen kan een relevante meerwaarde worden gecreëerd. Bij het online zakendoen kunnen Nederlanders daarbij hun grote digitale competentie in de klantrelaties succesvol inzetten.
Met geduld kan een solide verbintenis ontstaan
Maar eerst moet een relatie opgebouwd worden. Om met Cicero te spreken, moet men in Duitsland eerst een zak zout met iemand hebben gegeten alvorens men hem als vriend beschouwt. Voordat uit een “Sie” (u) in de aanspraak een “Du” (jij) wordt, kan flink wat tijd verstrijken. Dat kan ermee te maken hebben, dat wij Duitsers ons op een meer zakelijk niveau begeven. Deze diep gewortelde afstand tot de ander komt tot uiting in alle maatschappelijke lagen, maar – en dat is goed nieuws – ze kan worden overbrugd en mondt vaak uit in een duurzame verbintenis, die tegen een stootje kan.
Professioneel advies en begeleiding zijn aan te raden
Voordat de daadwerkelijke stap op de Duitse markt wordt gezet, is het goed om advies in te winnen. Dat accountants en belastingadviseurs ook in Duitsland goed geld verdienen, ligt onder andere aan de hoge mate van bureaucratisering, waarmee markttoetreders vaak onverwacht te maken krijgen. De veelvoud aan wetten, verordeningen en normen zijn een aanslag op financiële middelen en capaciteit, die juist in de opstartfase op andere plekken benodigd zijn. Door ondernemers in de middenstand te ontlasten van overbodige bureaucratie, geef je ze de mogelijkheid om zich meer te bekommeren om zakendoen, innovatie, werkplekken en opleiding. De roep om afbouw van bureaucratie staat niet voor niets steevast op de eerste plaats in enquêtes en onderzoeken onder ondernemers. Hierin ligt een urgente politiek-economische taak voor Duitsland. In deze context is professionele ondersteuning voor innovatieve starters noodzakelijk.
Nederlandse openheid en positieve instelling
Met de openheid voor nieuwe ontwikkelingen en de basishouding ‘moet kunnen’ brengen Nederlanders zonder twijfel de belangrijkste voorwaarden voor succesvol ondernemerschap mee; waar dan ook. Van de instelling ‘Ja, dat gaat heus wel lukken’ kunnen we in Duitsland alleen maar profiteren. Als CEO van de EK Group met circa 4.200 retailers en bijna 8.000 winkels kan ik dit uit eigen ervaring bevestigen: De Nederlandse openheid in de omgang met elkaar heeft bijvoorbeeld in grote mate bijgedragen aan de ondernemingscultuur in de hele groep.”
Tekst: Franz-Jozef Hasebrink / Kiona Jansen
Foto: Adobe Stock