Mobiliteitsoplossingen over de grens
De coronamaatregelen zijn inmiddels versoepeld en de wereld maakt zich op om weer aan werk te gaan. DNHK-lid Toogethr biedt verschillende oplossingen om het woon-werkverkeer in goede banen te leiden en is daarmee marktleider in Nederland. Wij spraken oprichter Joost Bijlsma over de kansen voor het mobiliteitsplatform in Duitsland.
Toogethr biedt een app waarmee collega’s kunnen carpoolen. Op dit moment is het niet toegestaan om met meer dan twee personen een auto te delen. Wat is de meerwaarde in deze tijd?
Juist in deze nieuwe anderhalve meter samenleving is het belangrijk om goed na te denken over de manier waarop je veilig kunt werken en daar hoort het woon-werkverkeer ook bij. Het openbaar vervoer heeft niet meer de capaciteit die het voor de crisis had. Daarnaast vinden veel mensen het niet prettig om met de tram, bus of trein te gaan en zoeken naar een alternatief om op een veilige manier naar het werk te reizen. De auto is dan een goede optie, maar als je geen auto hebt of er slechts een beperkt aantal parkeerplekken beschikbaar zijn, dan ontstaan er al snel problemen. Toogethr kijkt samen met werkgevers naar het mobiliteitsbeleid om deze problemen op te lossen.
En de fiets? Is dat geen goed alternatief?
Jazeker, de fiets is in deze tijd niet alleen een veilig vervoersmiddel, fietsen draagt ook bij aan een beter milieu en de vitaliteit van medewerkers. Wij stimuleren dat met onze Toogethr-Cycles-app, waarmee je de gereden kilometers bijhoudt en aan fietschallenges mee kunt doen. Elke kilometer die je fietst, wordt omgezet in punten en met die punten kun je bijvoorbeeld een gratis lunch of een cadeaubon verdienen. Op deze manier zorg je ervoor dat een groot deel van het personeel voor de fiets kiest.
Er zijn veel vergelijkbare apps op de markt. Wat maakt jullie uniek en hoe zorg je ervoor dat je je onderscheidt?
Veel van deze apps richten zich voornamelijk op consumenten. Daar geloof ik niet in. Je wilt op een veilige manier kunnen carpoolen en niet het risico lopen dat je bij iemand in de auto stapt die de verkeerde bedoelingen heeft. Daarom richten wij ons op bedrijven. De meeste andere spelers op de markt bieden daarnaast alleen software aan. Ze ontwikkelen een mooie app en dan houdt het op. Wij stoppen niet bij het opleveren van de app en helpen bedrijven om een veilig en efficiënt mobiliteitsplan voor hun medewerkers in te richten waarin thema’s zoals woon-werkverkeer, parkeerproblematiek en toegangscontrole worden vastgelegd. Zo hebben we voor bedrijven zoals Shell, Tatasteel en Danone inmiddels het mobiliteitsbeleid ingericht. Dit doen we altijd in nauwe samenwerking. Onze klanten helpen ons met innoveren en het verbeteren van onze producten. We zijn momenteel marktleider in Nederland en willen nu de eerste stappen zetten in Duitsland.
Hoe gaan jullie de Duitse markt veroveren?
Duitsland is voor ons een belangrijke markt. We zien ontzettend veel kansen in het buurland. Het is niet alleen een grote markt, maar Duitsland loopt tevens voorop in technologie. We realiseren ons wel dat we er niet komen door simpelweg de app naar het Duits te vertalen. De Duitse wet- en regelgeving steekt heel anders in elkaar en daarnaast heb je te maken met lokale autoriteiten. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om ons eerst op twee deelstaten te focussen. De DNHK helpt ons om de markt in kaart te brengen en contact te leggen met partners waarmee we onze producten verder kunnen afstemmen op de Duitse markt. We nemen binnenkort onze eerste Duitse medewerker aan. Een van de dingen die ik heb geleerd, is dat het ontzettend belangrijk is om de markt te betreden met Duitse bedrijfsleider aan het roer.
Heb je nog tips voor andere ondernemers?
Zorg voor een duidelijke focus en betrek je partners bij de ontwikkeling van je product.
Interview: Anouk Vanwersch
Foto: Toogethr