Met 3D in de OK
Met de mix reality-bril in de operatiekamer: De software van de Hamburgse start-up ApoQlar laat artsen de patiënten van binnen zien. Het programma helpt chirurgen om zich anatomisch beter te oriënteren en heeft het potentieel om processen in klinieken te revolutioneren.
Tekst: Ruth van Doornik Foto: apoQlar GmbH
Met twee vingers zoomt de chirurg in op onderliggende weefsellagen, dwars door huid en botten heen. De arts ziet de vaten en weet precies waar hij de scalpel moet plaatsen. Dit dankzij kunstmatige intelligentie en mixed reality. Dat is de basis van ApoQlar’s Virtual Surgery Intelligence (VSI) software. Het berekent een driedimensionaal hologram uit honderden beelden van CT-scans en MRT-beelden. “En dit kan direct op de patiënt worden geprojecteerd met een high-tech bril”, legt oprichter Sirko Pelzl uit.
ApoQlar wint Digital Health Award
Als een masker plaats de chirurg het 3D-model met millimeterprecisie op het te opereren gebied. “Door de bril ziet hij dan zowel het virtuele beeld als de echte patiënt “, zo vertelt Pelzl over het principe van de mixed reality. Samen met artsen ontwikkelt hij met zijn team deze visuele methode – en heeft daarvoor de Digital Health Award dit jaar in Berlijn ontvangen.
Voor artsen zijn de voordelen van deze innovatieve technologie duidelijk: om bijvoorbeeld een tumor precies te lokaliseren, hoeven ze de bevindingen niet te onthouden of hun hoofd naar een monitor te draaien voor de operatie – ze zien alles direct door de bril.
Nederland is een interessante markt
Inmiddels werken wereldwijd al tien ziekenhuizen samen met VSI. Pelzl, die zelf jarenlang voor Philips in Eindhoven heeft gewerkt, heeft nu ook zijn zinnen gezet op Nederland. De belangstelling is enorm. De software, die op de HoloLens van Microsoft draait, maakt ingrepen niet alleen nauwkeuriger, sneller en goedkoper. “Het kan ook processen in klinieken digitaliseren en optimaliseren”, vertelt de 42-jarige. De patiënt krijgt betere zorg en de dagelijkse werkroutine van het personeel wordt vereenvoudigd.
De spraakherkenningsfunctie van de HoloLens maakt typen overbodig. Laboratoriumwaarden en patiënten informatie zijn altijd beschikbaar. “Patiënten kunnen zelf ook de HoloLens opzetten en zo op de hoogte worden gehouden van de procedure”, legt Pelzl uit. Zelfs specialisten kunnen zich tijdens de operatie op afstand aansluiten: Ze verschijnen dan als hologrammen in de operatiekamer. De CEO is er zeker van dat over tien jaar de holomedicine standaard in de OK aanwezig zal zijn.
Welke kansen zijn er voor Nederlandse bedrijven op de Duitse e-health markt? Dat is een van de onderwerpen van de Duitslanddag op 14 september in Utrecht. Meld u zich nu aan en hoor meer over marktkansen op de grootste e-health markt van Europa. De workshop ’E-health in Duitsland‘ schetst de hoofdlijnen van de Duitse sector, inclusief succesverhalen, uitdagingen en ondernemingspotentieel. Bovendien geeft de workshop een overzicht van actuele ontwikkelingen en toekomstige trends. Kijk voor meer informatie op: duitslanddag.nl