Medische wearables tegen incontinentie
Incontinentie: een thema waar velen liever niet over praten. Toch hebben miljoenen mannen, vrouwen en kinderen er last van. Bij vrouwen komt het veel voor na een zwangerschap of de menopauze en bij mannen die prostaatkanker hebben gehad. En dan zijn er natuurlijk nog de vele kinderen die het ’s nachts niet droog houden. Het Nederlandse bedrijf LifeSense Group heeft daarom een slimme hulp ontwikkeld: intelligent textiel, wearables en trainingsprogramma’s. In 2021 komt deze MedTech-specialist op de Duitse markt. Wij spraken de CCO van LifSense, Paul Swinckels, over hoe dit idee ontstond.
Incontinentie is een ongebruikelijke specialisering. Hoe kwam dat tot stand?
Dat is een bijzonder verhaal, eentje met een persoonlijke achtergrond. Onze oprichter Dr. Valer Pop heeft jarenlang als specialist gewerkt voor de medische wearables bij technologie-organisatie Imec. Na de bevalling van hun tweeling, kreeg zijn vrouw moeite met de controle over haar blaas. Daarom ontwikkelde Pop de bekkenbodemtrainingsapp ‘Carin’, die vrouwen met deze klachten helpt. Dat is in westerse landen overigens bijna een derde van de vrouwen die op natuurlijke wijze zijn bevallen. In overleg met Imec patenteerde Dr. Pop zijn uitvinding en begon hij in 2015 zijn eigen bedrijf: de LifeSense Group.
Sindsdien heeft LifeSense Group ook producten voor mannen en kinderen gelanceerd.
Ja, veel mannen hebben last van incontinentie door prostaatproblemen. Onze oplossing ‘Wil’ combineert een speciaal voor mannen op maat gemaakte bekkenbodemtraining met een intelligent inzetstuk. Dit sneldrogend textiel geeft zekerheid en verzamelt via sensoren data waarmee een arts de training kan optimaliseren. Voor kinderen hebben we de app ‘Oopsie Heroes’ ontwikkeld. Deze app helpt het afleren van bedplassen op een speelse manier en kan gebruikt worden als een zindelijkheidstraining. ‘Oopsie Heroes’ is overigens volledig zonder straling. Wij maken geen gebruik maken van wifi of bluetooth, maar geluidsgolven voor datatransmissie.
Jullie zijn sinds 2019 actief in 36 landen via distributiepartners. De Duitse markt is nu pas aan de beurt – waarom?
Dit heeft vooral te maken met het goedkeuringsproces. In Duitsland kan goedkeuring een jaar duren, ondanks het nu versnelde proces voor digitale gezondheidstoepassingen (DiGa). Hiervoor moesten we eerst een studie doen met een Duitse partner. Onze partner Hartmann, een internationale fabrikant van medische producten, wilde ‘Carin’ testen voor westerse vrouwen en koos Australië als testmarkt. De resultaten worden niet geaccepteerd door de Duitse autoriteiten. We zijn echter wel in Australië toegelaten en in Duitsland eerst voorlopig na goedkeuring DiGa.
Is de Duitse markt wel interessant voor u?
Ja, natuurlijk. Neem alleen ons kinderproduct ‘Oopsie Heroes’. Er zijn alleen in Duitsland al ongeveer 5,5 miljoen kinderen waar ongeveer een op de twaalf last heeft van bedplassen ‘s nachts. De markt is daarmee vele malen groter dan de Nederlandse en ook groter dan bijvoorbeeld die in Frankrijk.
Hoe wilt u de Duitse markt veroveren?
We hebben er bewust voor gekozen om ons te positioneren als een B2B-bedrijf, we werken dus samen met distributiepartners in elk doelland. Enerzijds heeft dit als voordeel dat we met minder mensen werken en ons kunnen concentreren op ontwikkeling. Aan de andere kant hebben we een partner die de markt goed kent en zo de verkoop en klantenservice perfect kan afstemmen op de eisen van die markt. In Duitsland doen we dat met het DNHK-lid Fingerspitzengefühl. De van oorsprong online-marketeers nemen voor ons vanuit Berlijn voor het eerst ook de B2C- en B2B-distributie naar ziekenhuizen, artsen en fysiotherapeuten en klantenservice. Een geweldige alles-in-één oplossing voor ons.
Corona heeft de markt voor digitale MedTech-oplossingen wereldwijd vertraagd. Hoe merken jullie dat?
Wij merkten in maart 2020 al hoe de vraag vanuit de Aziatische markt instortte. Daar kwamen geen bestellingen meer vandaan. We probeerden er het positieve van in te zien en hebben de tijd gebruikt om te innoveren. Zo hebben we een compleet nieuw product ontwikkeld: Plan Be, een software die de data uit onze oplossingen verzamelt en ter beschikking stelt aan de arts. Op deze manier kan hij het behandelplan precies afstemmen op de desbetreffende patiënt en diens voortgang. Normaal gesproken duurt zo’n productontwikkeling twee jaar. Wij hebben het in zes maanden gedaan tijdens de corona-periode.
En wat zijn uw plannen voor 2021?
We zien onszelf nu als een scale-up en willen de nummer één van de wereld worden op het gebied van digitale incontinentieoplossingen. We doen dit nu stap voor stap.
Interview: Katrin Brodherr Foto: LifeSense Group
Wilt u ook lid worden van het grootste Duits-Nederlandse netwerk? Op de DNHK-website vindt u alle voordelen.
Contactpersoon
Kiona Jansen