Luchtvracht vliegt klimaatneutraal
Goederen die geheel CO2-neutraal van Europa naar Azië vliegen – de Duitse maatschappijen DB Schenker en Lufthansa Cargo maken het mogelijk. De twee logistieke marktleiders, die met hun Nederlandse dochterbedrijven lid zijn van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), hebben in april de eerste reguliere CO2-neutrale vrachtvluchtverbinding in de geschiedenis gelanceerd.
Een Boeing 777F had de primeur met een vlucht van Frankfurt am Main naar Shanghai Pudong, een traject waarop nu wekelijks gevlogen zal worden. De brandstofbehoefte van de vlucht wordt volledig gedekt door Sustainable Aviation FueL (SAF), een duurzame synthetische kerosine. Dit zal wekelijks een besparing van ongeveer 174 ton conventionele kerosine opleveren.
Volledig klimaatneutrale bevoorradingsketens door luchtvracht
De nieuwe brandstof wordt momenteel voornamelijk geproduceerd uit biomassa, bijvoorbeeld uit duurzame of recyclebare plantaardige en bakoliën. Bij de verbranding in de motor komt geen fossiel CO2 meer vrij, alleen de hoeveelheid CO2 die eerder door de planten in de brandstof uit de atmosfeer is gehaald. Met een herbebossingsproject compenseren DB Schenker en Lufthansa Cargo ook deze emissies, evenals andere broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van de biomassa, de verwerking en het vervoer van het SAF. Op die manier zijn de vluchten volledig broeikasgasneutraal.
Frankfurt-Shanghai is nog maar het begin
“CO2-neutrale bevoorradingsketens zijn dus nu ook mogelijk met luchtvracht”, benadrukt Jochen Thewes, voorzitter van de raad van bestuur van DB Schenker. Hij verwijst daarbij naar het voornemen om nog meer routes klimaatneutraal te maken. “Onze wekelijkse vluchten tussen Frankfurt en Shanghai zijn slechts het begin.”
Ook Lufthansa Cargo ziet de eerste reguliere luchtvrachtverbinding als een mijlpaal op weg naar een klimaatneutrale luchtvrachtmarkt. “De weg is vrijgemaakt voor veel meer van dit soort verbindingen,” zegt voorzitter en CEO Dorothea von Boxberg. “Wij rekenen op de vastberadenheid van onze industrie en de wil van de consumenten om dit samen met ons van de grond te krijgen.”
Positief effect op ecologische voetafdruk van klanten
Vliegtuigen kunnen technisch gezien nog niet volledig op de duurzame synthetische kerosine worden getankt – en mogen dat wettelijk gezien ook niet. Daarom wordt de SAF in het bijtanksysteem van de luchthaven gemengd met de conventionele kerosine en verdeeld over alle vliegtuigen die nadien worden bijgetankt.
Het zomervluchtschema van Lufthansa Cargo garandeert een totale broeikasgasneutraliteit van 20.250 ton in 2021. Hiervan wordt ongeveer 16.200 ton CO2 vermeden tijdens de directe verbranding in de motor. De klanten van het programma, waaronder DNHK-lid Mercedes-Benz, ZF en Merck, kunnen dit naar evenredigheid verrekenen met hun koolstofvoetafdruk.
Meer innovatie op het gebied van mobiliteit vindt u in de sectie Mobility. Wilt u ook lid worden van het grootste Duits-Nederlandse netwerk? Op de DNHK-website vindt u alle voordelen.