Leven van de wind, rijden op de zon
Steeds vaker wordt energie uit zon en wind gehaald – het aantal zonnepanelen en windmolens blijft groeien. Deze energiebronnen zijn echter niet constant en bovendien moeilijk te sturen. De kans is daardoor groot dat er op de ene dag een tekort aan groene stroom is en op de andere dag een overschot. Energie die niet direct verbruikt wordt, gaat verloren. Om de opgewekte stroom volledig te kunnen benutten, moet het daarom worden opgeslagen.
ElaadNL ziet in elektrische voertuigen de oplossing. Het Nederlandse kennis- en innovatiecentrum doet onderzoek en adviseert op het gebied van laadinfrastructuur en smart charging. Dit doet zij in opdracht van diverse Nederlandse netbeheerders, waaronder Enexis, Liander en Stedin. Smart charging is het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen. ElaadNL beschouwt slim laden als een cruciale bouwsteen op weg naar een duurzaam energiesysteem met veel stroom uit zon en wind en veel voertuigen op elektriciteit. In de toekomst moeten miljoenen voertuigen op kunnen laden. “De focus van ElaadNL ligt dan ook op het probleemloos en duurzaam opladen”, legt Céline van Aalst uit, communicatieadviseur bij ElaadNL.
Accu’s op wielen
“Met de elektrische auto is de grootste slag te slaan. In feite zijn deze auto’s accu’s op wielen”, zo definieert ElaadNL. De accu van een elektrische auto kan genoeg energie opslaan om een gemiddeld huishouden ruim een week van stroom te voorzien. Wanneer een auto dus lange tijd stilstaat, kun je de auto gebruiken om er juist energie uit te halen.
Groeiende vraag naar stroom
Het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen neemt snel toe. Het kennis- en innovatiecentrum verwacht in 2035 zelfs een vertienvoudiging. Dat houdt in dat er tegen die tijd vier miljoen elektrische auto’s zullen rondrijden. Daarmee wordt ook de vraag naar stroom steeds groter. De organisatie wil daarom de overcapaciteit gebruiken om auto’s op te laden. Er moet voldoende capaciteit in het stroomnetwerk zijn, vooral op piekuren – bijvoorbeeld na de spits – wanneer veel mensen thuiskomen van het werk en hun auto aan de laadpaal zetten. Dankzij smart charging kun je het opladen zo instellen dat de auto pas ’s nachts opgeladen wordt, bijvoorbeeld wanneer het hard waait en de vraag naar elektriciteit laag is. ElaadNL is inmiddels wereldwijd koploper op het gebied van kennisontwikkeling over smart charging.
Infrastructuur laadpalen
Nederland staat op nummer één als het gaat om de infrastructuur voor e-mobility. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft Nederland 46.000 openbare laadpunten. Ter vergelijking: in Duitsland zijn het er 20.000, zo informeert de Duitse landelijke netbeheerder (het Bundesnetzagentur). Vanwege de sterke toename van het aantal elektrische voertuigen moet ook de infrastructuur van laadpalen meegroeien om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Er zijn dus nog genoeg mooie uitdagingen voor onze duurzame toekomst.