Lang leve de matras
Jaarlijks worden in Nederland zo’n 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Een groot deel daarvan eindigt op de vuilnisbelt, waarvan twee derde vervolgens wordt verbrand. Niet al te best voor het milieu. De Nederlandse matrassenproducent Auping is daarom samen met de Duitse fabrikant Agro International op zoek gegaan naar pocketveren voor een volledig circulair matras.
“ Het is de volgende stap in de verduurzaming van ons bedrijf ”, zo vertelt Arjan van der Plas, Manager Procurement bij Koninklijke Auping. “Duurzaamheid zit in ons DNA, dat geldt zowel voor het milieu als de manier waarop we naar relaties kijken en hoe we met energie in ons bedrijf omgaan.” Tien jaar geleden begon het bedrijf uit Deventer met het bieden van de mogelijkheid om oude matrassen in te leveren – alle maten, soorten en merken waren welkom. Deze matrassen werden vervolgens gerecycled waardoor de materialen een tweede leven kregen – van het schuim werden bijvoorbeeld judomatten gemaakt. Eigenlijk was het downcycling, want wanneer de judomat vervolgens ook aan het einde van z’n levensduur kwam, ging die alsnog naar de vuilstort. Daar moest nog wat veranderen. “We willen af van de wegwerpmaatschappij.”
Auping werkte voor de ontwikkeling van het matras nauw samen met circulaire pionier DSM-Niaga, maar onderzocht samen met Agro International hoe de binnenvering van de matrassen honderd procent circulair geproduceerd kon worden. “Het begint met weten wat er in je product zit”, vertelt Van der Plas. “We willen uitsluitend met materialen werken die niet schadelijk zijn voor mens en milieu.” Agro International is al ruim dertien jaar de leverancier van Auping als het gaat om de binnenvering van matrassen. “We legden uit wat we van plan waren en waarom het belangrijk voor ons is om een volledig circulair matras te ontwikkelen.” De Duitsers namen graag deel in deze ontwikkeling, die echter ook aanpassingen van hun kant vroeg. Om het matras volledig circulair te maken, moest bijvoorbeeld de pocket vervangen worden, het zakje dat om de veren heen zit en ze netjes op hun plek houdt als je draait op je matras. In plaats van polypropeen moest deze van polyester gemaakt worden, maar wel dezelfde eigenschappen als polypropeen behouden. Het materiaal moet bijvoorbeeld sterk genoeg zijn en niet scheuren door de grote spanning van de veer. Daarnaast moest ook het bindmiddel op basis van polyester worden gemaakt en moest Agro haar productieproces aanpassen. Dat waren grote stappen. “Gelukkig waren ze bereid om deze stappen te nemen en samen met ons de uitdaging aan te gaan”, vervolgt Van der Plas. Daardoor heeft het bedrijf succesvol een nieuwe productcategorie kunnen genereren. Het resultaat: de Auping Evolve.
De matras komt op een goed moment – uit cijfers blijkt dat consumenten zich steeds bewuster worden van het effect van hun koopgedrag op het milieu en kritisch kijken naar duurzame inspanningen van bedrijven. Driekwart van de consumenten vindt dat bedrijven positief moeten bijdragen aan de maatschappij, het milieu en het welzijn van mensen, zo blijkt het uit ‘Dossier Duurzaam 2019’, het jaarlijks marktonderzoek dat de bureaus SAMR en b-open sinds 2008 uitvoeren. Deze trend ziet Van der Plas ook: “Nederlanders houden zich steeds meer bezig met duurzaamheid, dat hoor ik ook van onze leveranciers in Duitsland over Nederlanders.” Veel consumenten willen weten waar hun spullen vandaan komen en of het eerlijk wordt geproduceerd onder goede omstandigheden. “Duurzaamheid zal niet altijd de doorslag geven voor een aankoop, maar kan wel meewegen in je keuze”, zo redeneert Van der Plas.
Auping en Agro zitten nu nog in de pioniersfase van de transitie naar een circulaire economie. De circulaire matrassen die nu verkocht worden, komen echter op een bepaald moment terug. Dan is het tijd voor de volgende stappen in dit circulaire proces. “Daar zien we nog een aantal uitdagingen, ook op logistiek niveau”, legt Van der Plas uit. “We moeten bedenken hoe we de zaken gaan organiseren en wie welke rol daarin speelt, dat doen we samen met onze leveranciers, maar ook met de afvalverwerkers”.
Want ook aan het einde van de keten – bij de afvalverwerkers – willen ze graag verandering. De verbrandingsovens hebben zwaar te lijden onder het verbranden van de vele matrassen. Genoeg redenen dus om grondstoffen te hergebruiken. Bovendien houden onze afgedankte circulaire matrassen waarde omdat de grondstoffen hun waarde behouden. Keer op keer kunnen we de materialen op hetzelfde kwalitatief hoogwaardige niveau recyclen en gebruiken voor een nieuw matras.
Vanuit de EU wordt er steeds meer toegezien op verantwoord gebruik van grondstoffen en duurzame productie. Volgens Van der Plas een goed teken. “Maar aan de andere kant moet er natuurlijk ook geld worden verdiend. De vraag is dan: hoe breng je een duurzaam product op de markt, waaraan je nog steeds kunt verdienen?” De visie van Auping is om dit gezamenlijk aan te pakken: het is belangrijk om andere bedrijven te inspireren mee te doen en circulaire matrassen de nieuwe standaard te maken. “Wij willen hen doen inzien dat we een gezamenlijk doel hebben,” benadrukt de manager, “en dat we dit probleem – want dat is het echt – samen moeten aanpakken.”
Text: Hendrike Oosterhof Foto: Auping
Zoekt u misschien ook een Duitse zakenpartner? Of wilt u als Nederlands bedrijf de Duitse markt op? Onze collega’s uit de afdeling exportadvies helpen u graag verder.
Contactpersoon
ALexandra Sierra