Kleding van de toekomst: van fast fashion naar circulaire mode
We kopen 65 procent meer kleding dan vijftien jaar geleden, maar we bewaren ze maar half zo lang. Deze trend heet fast fashion en is verre van duurzaam. Om hier meer bewustzijn voor te creëren, is in 2018 het Fashion for Good Museum in Amsterdam geopend. Dit museum staat voor innovatie, inspiratie en duurzame mode.
Het is het eerste interactieve museum voor duurzame mode-innovaties. Zo ervaren bezoekers verleden en heden door bijvoorbeeld het verhaal van een T-shirt. Waar komt de grondstof vandaan, hoe wordt het T-shirt geproduceerd en hoe belandt het in onze kleerkast?
Ondersteuning voor duurzame start-ups
Het museum heeft het gelijknamige initiatief Fashion for Good opgericht. Sinds 2017 ondersteunt dit initiatief wereldwijd start-ups die voet aan de grond willen krijgen in de duurzame mode-industrie. Het idee hierachter is om de verandering van fast fashion naar circulaire mode te stimuleren. Bij circulaire mode worden milieuvriendelijke producten en materialen gecreëerd die zoveel mogelijk hergebruikt kunnen worden.
Innovatieplatform
Het innovatieplatform is het hart van het Fashion for Good-initiatief. Hier worden technologieën, innovaties en bedrijfsmodellen ontwikkeld. De start-ups die deelnemen worden eerst onderzocht op hun potentieel om de modewereld op duurzame wijze te veranderen. Daarna krijgen ze advies en begeleiding, afhankelijk van hun behoeften. Dit gebeurt via diverse programma’s, mentorschappen en uitwisselingen met andere start-ups en ervaren bedrijven.
Bewustwording
De producenten van duurzame materialen, stoffen en technologieën zijn diegenen die de eerste aanzet geven en daarmee de mogelijkheid tot verandering. Dit kan echter alleen echt succesvol zijn met de steun van de consument. Dit is wat de verantwoordelijken van Fashion for Good willen bereiken. Daarom laat het museum bezoekers kennis maken met paddenstoelen, glitter van de eucalyptusboom en biologisch afbreekbare kleding. “Dit zijn slechts drie van de buitengewone biomaterialen die vorm geven aan onze toekomstige mode”, aldus het museum.
Tweedelige tentoonstelling “Grow”
In het museum is de tweedelige tentoonstelling “Grow” gebaseerd op een talentenproject. Nadat “Grow 1.0” innovaties voor de toekomst toonde en daarmee de huidige stand van zaken in de ontwikkeling van duurzame materialen, richt “Grow 2.0” zich tot april volgend jaar op de mode van de toekomst. Zo krijgen de bezoekers concrete producten in handen en niet alleen maar een idee in hun hoofd. De tentoonstelling laat zien hoeveel manieren er zijn om mode duurzaam te ontwerpen en hoe elk individu dit proces kan ondersteunen.
Doelen stellen door actiepunten te verzamelen
Via een polsbandje kunnen belangstellenden bij verschillende thematische stations actiepunten verzamelen. Op die manier kunnen ze heel makkelijk voor zichzelf doelen stellen zoals: “Ik beloof een maand lang geen nieuwe kleren te kopen”. Na het bezoek ontvangt de bezoeker zijn of haar individuele actieplan, zodat je je voornemens steeds voor ogen kunt houden. Zo kunnen we van producent tot consument werken aan een duurzame toekomst op het gebied van mode.
Tekst: Laura Fischer
Foto’s: Alina Krasieva Photography