KI graaft efficiënter
Kunstmatige intelligentie kan grote bouwprojecten efficiënter maken. De Duitse start-up corrux wijst de weg en is uitgeroepen tot de beste Duitse “Internet of Things” start-up van 2018. CEO Laura Tönnies is bezig de digitalisering van de bouwsector te bevorderen.
Tekst: Katrin Brodherr Foto: Corrux
De bagger-fluisteraar, hebben ze de 24-jarige al genoemd. Dat is echter een verkeerd beeld. “We optimaliseren niet de individuele machine”, legt Laura Tönnies uit, het kader vergrotend. “Ons gaat het om het hele bouwproject.” De wiskundige en filosoof heeft een zelflerende software ontwikkeld die bouwmachines in real-time controleert. Waar staan ze? Hoe vol is hun tank? Hoe lang gaat de boorkop nog mee? Op deze manier leren klanten van tevoren wanneer ze moeten tanken of hun machines moeten onderhouden en welke ongebruikte apparatuur ze kunnen verhuren. Het resultaat: de bouwplaats loopt optimaal, de deadlines worden gehaald, de klant bespaart geld.
Data evaluatie van verschillende fabrikanten mogelijk
Het jonge bedrijf uit München gebruikt zijn eigen sensoren om de benodigde gegevens voor de optimalisatie van de bouwplaats te verkrijgen of gebruikt informatie die al door de fabrikanten is vastgelegd, maar die alleen verspreid over hun platformen te vinden is – een typisch probleem voor ivd-toepassingen in de bouwsector. “We lossen dit probleem op door alle gegevens van verschillende fabrikanten in één tool te combineren en te evalueren”, vertelt Laura Tönnies.
Na enkele proefprojecten voert corrux nu hun eerste grote project uit: “Met een middelgroot bedrijf beheren we destijds enkele honderden bouwmachines”, legt de oprichter uit. De start-up plant productverbeteringen door middel van verzekeringen en financiering – zowel voor moderne bedrijfsmodellen als voor het verzekeren voor hun eigen optimaliseringsprognoses. Voor de eigenaren van de gebouwen bestaan dus geen risico’s.
De stap naar Nederland
Na de start in Duitsland staat nu de uitbreiding naar het buitenland op het programma. In de Verenigde Staten heeft corrux al een kantoor voor onderzoek en ontwikkeling. “Hier willen we voornamelijk talent veiligstellen en medewerkers werven”, verklaart Tönnies. De volgende stap: markttoetreding in Nederland. Eén reden: de vele spannende infrastructuurprojecten. Een andere: de grote investeringsbereidheid, met name in de PPS-sector, dus publiek-private partnerschappen. “En ten derde zijn onze buren veel meer technologisch georiënteerd dan wij. Precies de juiste omgeving voor ons dus.” In 2020 is het zover.