Internationale Vrouwendag:
topvrouwen uit Nederland en Duitsland aan het woord
Nederland kan dit jaar met de verkiezingen op een recordaantal vrouwelijke lijstrekkers stemmen – 27 procent is vrouw. Dat is mooi, maar er valt volgens politici en DNHK-bestuursvrouwen nog veel te winnen – ook in het bedrijfsleven.
Meer vrouwen aan de top. Makkelijker gezegd dan gedaan – vaak gaat het samen met discussies over gratis kinderopvang en gelijke beloningen. Liliane Ploumen (PvdA): “Nederland lijkt heel geëmancipeerd, maar er is nog een wereld te winnen. Het maakt mij niet uit wie er tegenover mij staat, maar voor andere mensen lijkt het wel uit te maken”.
Vrouwenquotum in Duitsland
Beursgenoteerde bedrijven in Duitsland met vier bestuursleden of meer moeten nu minstens één vrouw in het bestuur benoemen. Al jaren wordt er gedebatteerd dat er meer vrouwen in bestuurskamers moeten komen. Maar vrouwen die naar bestuursfuncties solliciteerden, kwamen uiteindelijk niet op zo’n positie, tot frustratie van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Anna Handschuh, zelfstandige consultant: “Een taal leren en je vestigen in een ander land is nog makkelijker dan te vechten tegen het machogedrag”.
Het belang van vrouwen aan de top
Natalia Oropeza, bestuurslid van Siemens: “Diversiteit is een doorslaggevende zakelijke factor en stimuleert de digitalisering”. In het algemeen luisteren vrouwen beter, zetten ze zich beter in voor het milieu en het klimaat en geven ze inzichten vanuit een ander perspectief. Wanneer de genderdiversiteit in het topmanagement stijgt van nul naar dertig procent, stijgt de winst met gemiddeld vijftien procent”.
DNHK-bestuurslid Manon van Beek – CEO van TenneT
Een ander argument om meer diversiteit in bedrijven te krijgen, vertelt Manon van Beek, CEO van TenneT en DNHK-bestuurslid: “Ik vind het wezenlijk om als CEO niet alleen te weten wat je weet maar vooral om te weten wat je niet weet. Dit stelt mij in staat om de goede vragen te stellen en anderen uit te nodigen tot samenwerking. De transitie naar een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem stelt ons voor een enorme opgave. We komen er alleen maar als we er allemaal komen. Een transitie bereik je alleen als je innovatief samenwerkt en vraagstukken actief deelt en op kunt lossen met anderen. Uiteindelijk gaat het voor een CEO niet over de span of control binnen je organisatie maar om je span of collaboration”.
DNHK-bestuurslid Stefanie Wurst – CEO van BMW in Nederland
Stefanie Wurst, CEO van BMW in Nederland en DNHK-bestuurslid: “De belangrijkste bijdrage die vrouwen momenteel leveren, is het bevorderen van transformatie. Met een holistische kijk op het bedrijf en zijn sociale omgeving kom je automatisch uit bij de juiste onderwerpen: de nieuwe manier van werken in een gedigitaliseerde wereld, meer samenwerking en minder hiërarchie en natuurlijk duurzaamheid en diversiteit. Wat betreft diversiteit is de trend overigens onomkeerbaar. Kamala Harris benoemde het bij haar inhuldiging: ‘While I may be the first woman in this office, I won’t be the last.’ Last but not least: have fun and relax. Mannen zijn niet tegen vrouwen in leidinggevende posities. Sommigen zijn er gewoon nog niet aangewend.”
Dat is ook wat Sigrid Kaag (D66) zegt: ‘Het is sowieso belangrijk dat ook mannen zeggen: ”Dit is niet oké, dit aanvaarden we niet en ander gedrag etaleren”.
DNHK-bestuurslid Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink – president van FME
Ook is er een grote vraag naar vrouwen in de techniek. DNHK-bestuurslid Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, president van FME, een ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, streeft naar dertig procent vrouwen in de techniek in 2030. “De Nederlandse technologische industrie speelt mee in de wereldtop. Zij is de groeimotor van de toekomst en een aantrekkelijke sector om in te werken. Blijkbaar geldt dat nog niet voor vrouwen: het aantal vrouwen dat werkzaam is in een technisch beroep is laag. In 2018 waren dat er 201.000, dertien procent van het totaal aantal medewerkers. Dat moét veranderen. FME heeft de ambitie om in 2030 het aantal vrouwen in de technologische industrie ruimschoots te verdubbelen naar dertig procent. Want vrouwen zijn onmisbaar! In onze acteagenda staan de actielijnen hoe we met diverse partijen dit willen bereiken, van onderwijs, tot politiek en werkgevers.”
Wat kunnen vrouwen het beste doen om met genoeg zelfvertrouwen op de werkvloer te staan?
DNHK-bestuurslid Eva van Pelt – Co-CEO bij Eppendorf Group Board Member bij Analytical, Life Science & Diagnostics Association
Eva van Pelt, Co-CEO bij Eppendorf Group Board Member bij Analytical, Life Science & Diagnostics Association en ook bestuurslid bij de DNHK: “Weg met je vermeende zwakheden, verlaat je comfortzone, neem risico’s. Geloof in jezelf en neem een duidelijke lijn in plaats van jezelf te rechtvaardigen. Netwerk
jezelf en gebruik je energie en creativiteit, evenals je uithoudingsvermogen. En vergeet nooit: als je alleen doet wat je al kunt, leer je nooit iets nieuws. Vertrouw uzelf en zij zullen u verantwoordelijkheid toevertrouwen.”
Wilt u ook lid worden van het grootste Duits-Nederlandse netwerk? Op de DNHK-website vindt u alle voordelen.
Contactpersoon
Kiona Jansen