In een rap tempo over op digitaal thuisonderwijs – hoe doe je dat?
Sinds de maatregelen tegen het coronavirus, is de digitale transitie in een stroomversnelling terechtgekomen. Instellingen, bedrijven en ook scholen proberen het werk zo efficiënt mogelijk door te laten gaan. De Rolf Groep ondersteunt ruim 3000 scholen met pakketten voor thuisonderwijs. Wij spraken Hans Haarman, Head of International Sales, en vroegen hem welke mogelijkheden digitaal leren biedt en wat Duitsers en Nederlanders nu het meest nodig hebben.
Scholen moesten van de een op de andere dag overstappen op digitaal onderwijs vanwege de corona-pandemie. Hoe kunt u scholen en leraren daarbij concreet ondersteunen?
Veel scholen moesten inderdaad heel snel bedenken hoe ze vanuit huis in contact kunnen blijven met hun leerlingen en collega’s en hoe de lessen door kunnen blijven gaan. Wij ondersteunen deze scholen bij het organiseren van kwalitatief onderwijs op afstand. Dit op zowel technisch- als didactisch gebied.
Hoe ziet dit er in de praktijk uit?
Wij doen dat concreet door de scholen die al digitaal werkten, lesmateriaal aan te bieden dat geschikt is voor thuisgebruik. De scholen die nog niet digitaal werkten, kunnen via ons hun lesmethodes aanvullen met digitaal materiaal. De uitgevers van deze leermiddelen stellen de noodzakelijke digitale licenties kosteloos ter beschikking. Ook voor scholen die graag met werkboeken willen blijven werken zijn er oplossingen – deze materialen zijn als pdf beschikbaar en te downloaden via onze website. Daarnaast bieden wij lesprogramma’s aan die specifiek voor het thuisonderwijs zijn ontworpen.
Als het om digitalisering gaat, loopt Nederland een stap voor op Duitsland. Geldt dat ook voor het onderwijs?
Wij zien dat Nederland en Duitsland verschillen bij het gebruik van digitale middelen in het onderwijs. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat digitalisering in Duitsland generiek nog in een andere fase verkeert dan in Nederland. Zo beschikt bijvoorbeeld niet iedere Duitse school over een goede internetverbinding en zien we een andere dichtheid op het gebied van devices op scholen.
Er wordt al langer gesproken over digitale klaslokalen, maar de implementatie daarvan loopt vaak vast. Waar ligt dat aan?
Er wordt in Nederland op veel scholen al in grote mate gebruik gemaakt van digitale oplossingen. Een volledig digitale school zal niet snel ontstaan. Binnen de Rolf groep geloven wij in een gezonde mix van traditionele materialen en digitale middelen.
Levert de crisis en de betekenis die online platforms nu krijgen, grote kansen op voor uw onderneming?
Voor veel scholen komt de digitalisering van het onderwijs nu in een stroomversnelling. Mensen worden min of meer gedwongen zich in het potentieel ervan te verdiepen en zien er mogelijk de voordelen van in. Dit betekent echter ook dat het gebruik van digitale middelen op veel plekken veelal wordt ingezet zonder goede voorbereiding en gedegen training. Na deze crisis moet er veel gebeuren om de digitalisering optimaal op scholen te integreren. Daar kan en wil de Rolf groep zeker een bijdrage aan leveren, vooral op het gebied van de onderwijskundige kwaliteit.
Duitsland subsidieert de digitalisering binnen het programma “Digitalpakt Schule” met vijf miljard euro. Overweegt u een stap naar de Duitse markt?
Wij zijn in Duitsland al actief met onze eigen GmbH. De Rolf Gruppe verkoopt Spel- en ontwikkelingsmateriaal, zowel analoog als digitaal, aan Kitas en Grundschulen onder de naam Rolf Spielwaren. Daardoor spreken wij momenteel veel Duitse schoolleiders. Ze vertellen ons tegen welke uitdagingen zij aanlopen en hoe wij hen daarbij kunnen helpen. Wat opvalt is de behoefte aan producten en diensten op het snijvlak van digitalisering en traditionele middelen en de behoefte aan goede training voor leerkrachten, zodat de leerkrachten de middelen die zij dankzij het Digitalpakt krijgen, ook zinvol kunnen inzetten.
Voor alle techniekweigeraars onder ouders en pedagogen: waarom zou digitaal leren door kinderen gestimuleerd moeten worden? Digitaal leren biedt het onderwijs veel kansen. Ten eerste zorgt de implementering van digitale middelen in het onderwijs ervoor dat kinderen het onderwijs krijgen dat past bij de huidige tijd. Daarnaast maakt digitalisering het mogelijk om ieder kind onderwijs aan te bieden op het niveau en in het tempo dat bij hem of haar past, om zo zijn of haar talenten te ontwikkelen. Je kan iedere leerling veel meer maatwerk aanbieden. En daar leveren wij graag een bijdrage aan.
Foto’s: Rolf Groep