“Hou contact met je thuisland als je in het buitenland woont”
Een maand lang intensief een Nederlandse taalcursus volgen om meteen daarna met de studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies te beginnen – het klinkt pittig, maar dat is precies wat Annika Griese zo’n tien jaar geleden deed: “Antropologie was een schot in de roos en ik heb echt van het programma genoten.”
Het werd haar echter al snel duidelijk dat ze liever ‘corporate anthropologist’ wilde worden. Daarom besloot ze er nog een Master in “Organizational Design and Development” aan toe te voegen. Na deze ook behaald te hebben, begon ze haar carrière als management consultant. Eerst drie jaar bij Twynstra Gudde, waarna ze een korte uitstap maakte naar business design bij Perspective. De afgelopen twee jaar heeft ze voor het adviesbureau P2 gewerkt als consultant en project- en procesmanager in de publieke sector en met een reden: “Ik heb bewust voor publieke instellingen gekozen omdat ik toekomstige opgaven, zoals de energietransitie of inclusieve stadsontwikkeling, niet alleen spannend maar ook heel relevant vind.”
Waarom ben je lid geworden van het DNHK-Young Professionals netwerk?
Als je al jaren in het buitenland woont, moet je iets doen om het contact met je moederland niet te verliezen. Het Young Professionals-netwerk sprak me aan, omdat ik er andere Duitsers kan leren kennen. Ik vind het ook leuk dat er veel interessante evenementen zijn over Duits-Nederlandse onderwerpen.
Wat is jouw band met het buurland?
Ik ben Duitse, oorspronkelijk uit Ostwestfalen-Lippe (OWL), waar mijn familie nog steeds woont. Ik ging in Nederland studeren en ben daar eigenlijk blijven hangen. Maar dat zou zeker niet gebeurd zijn als ik het hier in Nederland niet leuk zou vinden. Ik bezoek regelmatig mijn familie in OWL en probeer ook op de hoogte te blijven van de politiek, de economie en de samenleving. Ik lees bijvoorbeeld nog steeds Duitse kranten en luister elke week naar mijn favoriete Duitse podcast “Die Lage der Nation”. Voor mijn werk begeleid ik ook af en toe grensoverschrijdende projecten. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld in opdracht van de provincie Groningen en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gewerkt aan de Nederlands-Duitse samenwerking in het Eems-Dollardgebied. Voor dergelijke opdrachten is het niet alleen praktisch dat ik beide talen spreek, maar ook de verschillen in cultuur en openbaar bestuur ken.
Pepernoot of peperkoek?
Peperkoek, zonder twijfel. Vooral tijdens Advent en Kerstmis mis ik Duitsland. Kerstmarkten, adventskoekjes en stollen maken de grijze decemberdagen een stuk aangenamer. In Nederland viert men meestal Sinterklaas, hoewel het eigenlijk een kinderfeest is en de volwassenen vooral uit nostalgie meedoen. Misschien is het omdat ik antropoloog ben, maar ik denk dat Duitse kersttradities ook leuk zijn voor volwassenen. Rituelen en gebruiken geven ons mensen een gemeenschappelijke structuur en betekenis. Maar Feuerzangenbowle en Schmalzkuchen zijn natuurlijk ook gewoon verrukkelijk.
Iedere maand selecteren we een ‘Young Professional van de maand’. Laat ons weten waarom jij hiervoor in aanmerking komt. Heb je je traineeship succesvol afgerond? Of je op een bijzondere manier ingezet voor het Duits-Nederlandse netwerk? Een grote stap gezet in het belang van je startup? We zijn erg benieuwd! Meld je aan via: j.vanravenswaaij@dnhk.org
Wil je ook lid worden van het DNHK Young Professionals netwerk? We kijken naar je uit.
Contactpersoon
Judith van Ravenswaaij
Leden & Events