Hoe willen we in de toekomst leven?
Tekst: Justus Hoppmann Foto: Futurium/Jan Windszus
“Hallo Menschlein!” Een robot begroet de bezoeker en maakt onmiddellijk duidelijk dat in het gloednieuwe Futurium in Berlijn niets normaal is. Het is Duitslands eerste museum van de toekomst. 58 miljoen euro kostte het opvallende gebouw dat in het hart van de hoofdstad staat. Hier draait alles om de vraag: hoe willen we in de toekomst leven?
“De toekomst laten we echter niet zien”, legt directeur Stefan Brandt uit. “We tonen objecten, ideeën, installaties en spellen die ontworpen zijn om mensen te helpen zich een mogelijke toekomst voor te stellen. Zo is er bijvoorbeeld een geautomatiseerd stemhokje dat door middel van gezichtsherkenning voorspelt welke politieke richting men verkiest. En vliegende windturbines en paddenstoelen die in de toekomst plastic of zelfs bouwmaterialen zullen vervangen. Het museum heeft een jaarlijks budget van bijna negentien miljoen euro.
Het huis aan de oever van de Spree wil niet alleen moderne technologieën laten zien. Het is ook een plek voor uitwisseling en experimenteren. Controversiële onderwerpen zoals klimaatbescherming, het gebruik van robots of de verwerking van persoonlijke gegevens worden in drie themazalen behandeld. In het Forum kan hierover gediscussieerd worden en in het Futurium Lab kunnen experimenten worden uitgevoerd.
Achter dit Huis van de Toekomst, dat overigens het meest duurzame overheidsgebouw is, bevinden zich de regering, diverse onderzoeksinstellingen, bedrijven en stichtingen. En natuurlijk heeft dat een doel: het gebouw als etalage voor Duitsland als wetenschapslocatie.
Wilt u meer interessante interviews, commentaren, reportages en portretten van het Duits-Nederlandse bedrijfsleven op uw deurmat? Bestel dan ons tweetalig zakenblad MARKT. Klik hier om u in te schrijven.