Hoe Duitsland Haagse ondernemers uitzicht biedt
Het jaar 2020 zal eenieder bij blijven als het jaar waarin Covid-19 het land platlegde. Maar voor zeven ondernemers uit deze regio is dit ook het jaar waarin ze met succes de eerste stap naar de Duitse markt hebben gezet.
In een traject van zes maanden bereidde de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) in samenwerking met de gemeente Den Haag en MKB Den Haag, Innovation Quarter en The Hague Business Agency hen voor op die stap. Vorige week werd de balans opgemaakt. En wat blijkt: de Duitse markt biedt ook in deze tijd volop kansen!
De ondernemers die zich voor de zomer weloverwogen voor dit begeleidingstraject aanmeldden, volgden een cultuurworkshop, een marketingworkshop, een juridische workshop en een taalcursus. Daarbij zijn ze op individuele basis intensief begeleid in het maken van een marktonderzoek, het geschikt maken van de website en bij het regelen van klantintroducties in Duitsland. Allemaal bedoeld om succesvol in Duitsland zaken te kunnen doen. Want hoewel Duitsland zo dichtbij ligt en in cultureel opzicht zo verbonden lijkt met Nederland, is het als het op zakendoen aankomt, echt een ander land. Of, zoals een van de deelnemers de verschillen samenvatte: we hebben vooral geleerd dat we nog Duitser moeten zijn dan we al dachten.
Maar inmiddels hebben alle ondernemers hun weg gevonden. En hoe! Steez Distribution, gespecialiseerd in de in- en verkoop van skate- en longbords, skatebescherming en lifestyleproducten, is inmiddels actief in 150 winkels in Duitsland. Met als gevolg dat ze twee nieuwe medewerkers hebben aangenomen en een schoonmaker via ‘Den Haag Werkt’.
Touroperator ITO Tours, dat reizen vanuit Duitsland naar Nederland organiseert, is van plan een filiaal te openen in Duitsland. Hosting en cloudinfrastructuurspecialist vBoxx heeft veel profijt gehad van de klantintroducties via het begeleidingstraject en heeft twee nieuwe softwareontwikkelaars in dienst genomen. Informer Online, een bedrijf in boekhoudkundige software voor kleine ondernemers, huurde als gevolg van de uitbreiding naar Duitsland zelfs vijf nieuwe mensen in en heeft nog twee vacatures openstaan. En Planalogic, dat Artificial Intelligence om betere steden en gebouwen te ontwerpen, noemt het begeleidingstraject kortweg een ‘ cadeautje voor ondernemers’.
Kortom, het begeleidingstraject heeft Haagse ondernemers ook in deze moeilijke tijd geholpen met waar ze goed zijn: ondernemen. En hun succes is voor de gemeente Den Haag en partners uit de regio motivatie om ook in de komende jaren nog meer in te zetten op het internationaliseren van het Haagse MKB. Omdat dat goed is voor ondernemers én voor de stad.
Tekst: Timo Waarsenburg (Gemeente Den Haag) Foto: Martijn Beekman