High-tech hulp in de strijd tegen corona
Artsen, ziekenhuizen en organisaties in de gezondheidszorg krijgen hulp van de industrie. High-tech concern Siemens, dat via een Nederlandse dochteronderneming lid is van de DNHK, stelt zijn 3D-printplatform open voor de gezondheidszorg. Het doel is om snel vervangende onderdelen voor essentiële medische apparatuur beschikbaar te kunnen stellen.
Medische apparatuur is vooral nu, tijdens de corona-pandemie, constant in gebruik. Daardoor treedt er sneller slijtage op en moeten er regelmatig onderdelen worden vervangen. Siemens maakt het mogelijk om onderdelen zoals bijvoorbeeld ventilatoren snel en probleemloos met 3D-print te produceren.
Kostenloze registratie voor zorgprofessionals
Hiervoor stelt het concern zijn platform Additive Manfacturing Network (AM Network) open, dat productontwerpers, 3D-printers en gebruikers wereldwijd met elkaar verbindt. Artsen, ziekenhuizen en zorginstellingen die medische- of medisch-technische onderdelen nodig hebben, kunnen zich vanaf nu kostenloos aanmelden. Datzelfde geldt ook voor productontwerpers en serviceproviders met printfaciliteiten die voor medische toepassingen zijn gecertificeerd.
“De laatste jaren hebben we een uitgebreid portfolio voor de sector Additive Manufacturing samengesteld, langs de hele toeleveringsketen”, zegt Klaus Helmrich, lid van de raad van bestuur van Siemens AG en CEO van Siemens Digital Industries. “Daardoor zijn we nu in staat om noodzakelijke onderdelen heel snel 3D te kunnen printen.” Door de openstelling van het AM Network kunnen design- en printopdrachten uit praktijken en klinieken snel en efficiënt worden verwerkt.
Technici van Siemens helpen met het bewerken van printdata
Het Siemens-platform biedt een oplossing voor alle stappen in het proces – van upload en simulatie, via ontwerptests, tot de print- en servicefase. Productontwerpers en ingenieurs van Siemens helpen bij aanvragen om de ontwerpen in printklare datasets om te zetten. Vervolgens kunnen de onderdelen door medisch gecertificeerde serviceproviders uit het netwerk worden geprint.
Bij het netwerk zijn zowel printers van partnerbedrijven als de 3D-printers van Siemens zelf aangesloten. Deze faciliteiten kunnen vanaf nu worden ingezet om ter plaatse componenten voor medische apparaten te produceren. Indien nodig kan er op ieder gewenst moment extra printcapaciteit van andere serviceproviders worden toegevoegd.
Tekst: Katrin Brodherr Foto: Siemens