Het verhaal van een duurzame Duits-Nederlandse handelsrelatie
Het Nederlands bedrijf Cosanta en de Duitse overheidsorganisatie IFA (Institut für Arbeidsschutz) werken al tien jaar succesvol samen op het gebied van gevaarlijke stoffenbeleid. En dat willen ze vieren. De samenwerking ontstond nadat Cosanta met hun gezondheids-en veiligheidstool ‘Stoffenmanager®’ de grens over ging, onder andere naar Duitsland.
Een op de drie bedrijven werkt met gevaarlijke stoffen. Stoffenmanager® is een online tool die organisaties en bedrijven ondersteunt om aan veiligheidseisen te voldoen. Dat dit belangrijk is, werd duidelijk bij de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaf daarom de opdracht om een tool te ontwikkelen die het voor bedrijven makkelijker maakt om aan de veiligheidseisen te voldoen. In 2003 ontwikkelde DNHK-lid Cosanta deze in samenwerking met TNO en de Arbo Unie.
Van overheidsproduct naar commercieel product
“Het doel was om meer veiligheidsbewustzijn te creëren bij bedrijven”, legt Albert Hollander uit, algemeen directeur van Cosanta. “Het idee daarbij was om te zorgen dat de bestaande regels beter werden nageleefd”. Albert Hollander was er als projectleider bij TNO vanaf het eerste moment bij. “Toen het project in 2008 afliep, gingen TNO en Arbo Unie met een business model aan de slag waardoor de tool op langere termijn kon worden ingezet. Cosanta heeft de tool toen overgenomen en doorontwikkeld, maar we werken nog steeds nauw samen met TNO”, zo vertelt Hollander.
De eerste kennismaking met IFA
De stap naar het buitenland was daarna snel gezet. De tool is inmiddels beschikbaar in elf talen en daarmee voor iedereen met een internetverbinding toegankelijk. “In Duitsland hadden we verschillende partijen benaderd. IFA was een van hen en zij hadden zelf al plannen om een soortgelijke project op te zetten. Aangezien wij al een werkbare tool hadden, sloten ze zich graag bij ons aan”, zo vertelt Hollander. “Doordat IFA zowel financieel als met onderzoek bijdraagt, hebben we een geheel Duitse versie op kunnen zetten.”
Twee organisaties, twee meningen
IFA is het onderzoeksbureau van de Berufsgenossenschaft (werkgeversvereniging voor aansprakelijkheidsverzekering). “Omdat IFA een overheidsinstantie is, willen ze hun tools het liefst zoveel mogelijk gratis ter beschikking stellen; wij als BV hebben de inkomsten echter nodig voor verder onderzoek”, legt de algemeen directeur uit. Dat zorgt wel eens voor discussies over wat er in de gratis versie komt en wat in de betaalde. “Maar daar komen we altijd uit”, vertelt hij lachend verder. Met de betaalde licentie van Stoffenmanager® krijg je een uitgebreidere versie met meer functionaliteiten, maar een deel van het mkb kan volgens Hollander prima uit de voeten met de gratis versie.
De stap over de Duitse taaldrempel
De handelsrelatie tussen Cosanta en IFA werd in de loop van de jaren steeds hechter. “In het begin spraken we voornamelijk Engels”, vertelt Hollander. “We hebben ons op een gegeven moment over de taaldrempel gezet en zijn Duits gaan praten. We merkten dat onze partner bij IFA zich daardoor veel meer op hun gemak voelen en de samenwerking nog beter verliep.
Tweedaags feest om het tienjarig jubileum te vieren
Inmiddels werken ze al tien jaar intensief samen. “Daardoor zien we elkaar meer als collega’s dan handelspartners”, vertelt Imran Gozukucuk, PR-manager bij Cosanta. De tienjarige samenwerking willen ze dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan. “We wijden twee dagen aan het vieren van deze samenwerking waarin we terugblikken, maar ook vooruitkijken met presentaties over nieuwe projecten en technologische ontwikkelingen”, vertelt Gozukucuk.
Nieuwe projecten in het verschiet
Of ze een tipje van de sluier kunnen oplichten? “Ja hoor”, zegt Hollander. “We zijn nu bezig met een tool die ondersteuning biedt bij het werken met biologische stoffen in plaats van chemische”, vertelt hij. “Dat is nu met Covid-19 heel relevant”. Hollander legt uit dat in Europa veel regelgeving is over chemische stoffen, maar op het gebied van biologische stoffen valt nog veel te winnen. “Daarom hebben we een projectvoorstel gemaakt en zijn nu bezig om de financiering rond te krijgen.”
Maar de focus ligt nu even op het jubileum dat online plaatsvindt op 15 en 16 juni. Op het programma staan sprekers van zowel Cosanta als IFA, maar ook andere bedrijven geven presentaties vanuit hun expertise. Gozukucuk laat weten dat iedereen welkom is op het online evenement.