’S werelds eerste fitnessbier veroorzaakt geen buikje
Een koud biertje na de training? Veel sporters onthouden zich hiervan – niet alleen vanwege de alcohol, maar ook met het oog op buikvet. Twee Hamburgse mannen hebben dit dilemma opgelost: met JoyBräu, ’s werelds eerste fitnessbier, rollen ze de sport- en drankenwereld in.
Twee jaar lang hebben Erik Dimter en Tristan Brümmer samen met brouw-experts van de TU Berlijn aan het recept gesleuteld. “Het was niet gemakkelijk om een bier met een hoog eiwitgehalte te produceren”, herinnert Brümmer zich, nu Chief Marketing Officer in zijn eigen bedrijf. De eerste proeven waren melkachtig of papperig en hadden nauwelijks nog kooldioxide. “Niet precies wat je zou verwachten van een koud blond biertje”, lacht de 25-jarige.
Begin 2018 was JoyBräu eindelijk marktklaar – net op tijd om het alternatief voor de proteïneshake op de Keulse fitnessbeurs FIBO te presenteren. Daar wonnen de nieuwkomers uit het hoge noorden prompt een gerenommeerde innovatieprijs. De eerste doorbraak.
“Voor echt innovatieve starters is beursbetreding zeker de moeite waard”, concludeert JoyBräu CEO Erik Dimter, met het oog op het veroveren van internationale markten. Zijn bedrijf, met dezelfde naam als het bier, is nu actief in twaalf landen – waaronder Nederland. Het aantal werknemers is gegroeid naar twaalf. “En die trend is stijgende”, zegt de 25-jarige. “We zijn van plan om in de loop van het jaar uit te breiden tot twintig collega’s.”
De succesvolste internationale markt voor het Hamburgse bedrijf is momenteel Canada. Tristan Brümmer is van mening dat kant-en-klare eiwitdranken, die bijvoorbeeld de spieropbouw ondersteunen, hier al stevig verankerd zijn in het dagelijks leven van de mensen. Nederland daarentegen bevindt zich als afzetmarkt op het middenveld. Dat moet veranderen.
“Na een jaar in het buurland volgen we een nieuwe strategie”, zegt Brümmer. JoyBräu wil zich in de toekomst op de veganisten concentreren. “Hier zien we vooral in Nederland een groot potentieel, omdat onze buren absolute pioniers zijn als het gaat om puur plantaardige voeding.” En JoyBräu bevat per slot van rekening 21 gram hoogwaardige plantaardige eiwitten per 0,3 liter. “De meeste andere eiwitdranken bevatten dierlijke eiwitten die ongeschikt zijn voor veganisten.”
Inmiddels werken de oprichters van JoyBräu al aan de volgende innovatie. Maar ze willen ons nog niet in de brouwketels laten kijken. Jammer.
Tekst: Katrin Brodherr Foto: JoyBräu