Here’s looking at you, kid!
Waar kijken klanten het eerst naar op uw website? Bij welk product in uw online shop blijven zij het langst hangen? En kan uw bedrijf meer omzet maken met een paar kleine aanpassingen? Dat zijn belangrijke vragen. De technologie eye-tracking geeft hierop antwoorden en dankzij de Duitse start-up Oculid, nu ook via de smartphone.
“Zestig procent van alle internetgebruikers gebruiken hun mobiel om online te gaan”, zegt Antje Venjakob, gepromoveerd psycholoog. Samen met haar studievrienden Klaas Filler en Stefan Ruff richtte ze in 2018 Oculid op. Het doel: marketing- en UX-afdelingen van grote en kleine bedrijven in staat stellen de juiste beslissingen te nemen. “Wij kunnen helpen om reclamecampagnes, websites, app-prototypes en online shops nog aantrekkelijker te maken voor klanten”, zegt Venjakob.
Beproefde methode
De methode is beproefd: eye-tracking, oftewel het volgen van oogbewegingen, wordt al sinds het begin van de 20e eeuw toegepast. Psychologen, marktonderzoekers en mediaexperts maakten al gebruik van de bevindingen. Tot nu toe waren dergelijke tests echter ingewikkeld en duur. “De proefpersonen werden uitgenodigd in laboratoria en daar individueel getest,” zegt Antje Venjakob, die de leiding van Oculid deelt met Stefan Ruff.
Registratie oogbewegingen onlinegebruikers
De Berlijners daarentegen hebben een methode ontwikkeld waarbij de camera van de mobiele telefoon wordt gebruikt om de oogbewegingen van online gebruikers te registreren. “Zo leren we bijvoorbeeld via mobiele apparaten hoe mensen websites of marketingcampagnes waarnemen”, legt de oprichter uit. “En we kunnen ze testen in hun eigen huis – waar ook ter wereld.”
Kostenbesparing
Voor grote ondernemingen zoals Ikea, Coca Cola en Zalando, die internationaal actief zijn, is dit een grote kostenbesparing. De proefpersonen worden van tevoren door de ondernemingen geselecteerd en benaderd. “Afhankelijk van de vraag, kan het voor bedrijven interessant zijn om trouwen klanten hiervoor te benaderen of juist nieuwe klanten,” zegt Venjakob. Op de Oculid-website kunnen bedrijven hun test aanmaken, uitvoeren en evalueren. In de kortst mogelijke tijd.
Internationale belangstelling
Er is grote belangstelling voor de technologie. Oculid wil daarom internationaal uitbreiden. “Nederland is bijzonder interessant,” benadrukt Antje Venjakob, die aan de Universiteit van Amsterdam heeft gestudeerd en vloeiend Nederlands spreekt. “Neuromarketing via eye-tracking is hier al groot en er zijn veel interessante bedrijven waar we graag mee samenwerken zoals Neurensics, Unravel Research, Braingieers.”
Text: Katrin Brodherr
Foto: Oculid/Mark Dolby