Gesloten cirkel
Hoogwaardige voedingsmiddelen maken van koffieprut? Ja, dat kan. Het Nederlandse bedrijf GRO verzamelt dit restproduct bij horecazaken en kweekt er oesterzwammen op. De snacks die hiervan worden geproduceerd gaan weer terug naar de klanten: een mooi voorbeeld van circulair ondernemen. Dit businessmodel heeft succes en nu wil GRO de Duitse markt veroveren.
Tekst: Ruth van Doornik Foto: GRO
De Amsterdamse scale-up heeft vorig jaar bij meer dan 500 vakantieparken, cateraars en restaurantketens in Nederland rond de vier ton koffiedik peer week opgehaald. Dit koffiedik is een ideale voedingsbodem voor de vlezige, hartige oesterzwammen die GRO na de oogst vers levert, of als grondstof verwerkt in burgers, chips, carpaccio, bitterballen of kroketten.
Voor de kweek wordt het bruine poeder vermengd met stro en geënt met sporen. Binnen 21 dagen groeien er rond de 300 gram oesterzwammen op een kilo koffiedik. Na nog weer 21 dagen is er een tweede oogst. “Wat anders in het restafval terecht komt, wordt bij ons de grondstof voor nieuwe voedingsmiddelen”, zegt Wouter Muis, commercieel directeur van GRO.
Het idee komt uit Zimbabwe: in 2009 werd daar gestart met het verbouwen van paddenstoelen op het afval van koffieplantages, om de hongersnood te bestrijden. De latere oprichter van GRO, Jan Willem Bosman Jansen heeft een bijzondere relatie met het land, omdat zijn vrouw er een kindertehuis opgericht heeft. Hij raakte enthousiast over het paddestoelen-initiatief en haalde het concept naar Nederland.
“Circulaire economie moet overal prioriteit krijgen”
Wat in 2011 met veel idealisme begon, krijgt nu een enorme vaart. Het afgelopen jaar is het bedrijf verdubbeld. In 2020 moet de omzet nogmaals verdubbelen. “Alleen doordat we omzet maken, kunnen we met ons duurzame concept ook iets in gang zetten”, zegt Muis. Want de `maatschappelijk verantwoorde onderneming’ die GRO is, wil niet alleen de schadelijke effecten van voedselproductie verminderen, maar ook inspiratie bieden aan anderen. ‘Ons circulaire model kan op veel meer plekken in de bestaande economie worden geïntegreerd’, zegt oprichter Bosman Jansen. Recycling en hergebruik van grondstoffen staan in Nederland nu al hoog op de agenda.” Maar dit is maar een klein land. Circulaire economie moet overal een hoge prioriteit krijgen”, benadrukt Muis.
Naast een transparante productieketen heeft ook de optimalisatie van logistiek en leverantieketen de volle aandacht van het team.” Idealiter brengen we de oesterzwammen weg en nemen het koffiedik meteen weer mee”, zegt Muis. Maar voor echt succes telt er maar één ding: “Smaak, smaak, smaak.” Daarom zijn er topkoks betrokken bij de onwikkeling van de snacks. “We willen niemand tot vegetariër bekeren, maar we willen wel helpen om de vleesconsumptie te verminderen. Natuurlijk wel zonder verlies van genot.”
Nu wil GRO de Duitse markt veroveren
Deze visie van GRO slaat aan: dat blijkt wel uit het feit dat hun producten ondertussen in de schappen staan bij Jumbo. Ook is er een actieweek geweest bij Nederlandse filialen van Lidl. De producten worden inmiddels naar Engeland, België en binnenkort ook naar Duitsland uitgeleverd. ‘We zijn net bezig om producten te ontwikkelen speciaal voor de Duitse markt,’ zegt Muis. Ook eigen kassen aan de andere kant van de grens zijn denkbaar. “Het klinkt nogal zwaar, maar het is vijf voor twaalf als we de aarde nog willen redden. We moeten stappen in de goede richting zetten – allemaal samen.”
Wilt u meer interessante interviews, commentaren, reportages en portretten van het Duits-Nederlandse bedrijfsleven op uw deurmat? Bestel dan ons tweetalig zakenblad MARKT. Klik hier om u in te schrijven.