GAIA-X: Droom van de eigen wolk
Europese innovatie beschermen met een eigen cloudinfrastructuur. Dat klinkt logisch, toch reageert niet iedereen even enthousiast op GAIA-X. Een Duits-Nederlandse initiatief kan de scepsis wegnemen.
GAIA is de Griekse oergodin die vanuit Chaos de verpersoonlijking werd van ‘de aarde’. Niet minder groot zijn de ambities van de Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier (CDU). Met een eigen Europese cloudinfractuur wil hij het bedrijfsleven ondersteunen en beschermen. Vanuit Nederland klonken direct enthousiaste reacties. De eerste Duits-Nederlandse proefprojecten met de uitwisseling van data via GAIA-X staan op stapel.
GAIA-X, een Europees initiatief
Duitsland wil met GAIA-X een eigen cloudinfrastructuur ontwikkelen, zodat Europese bedrijven minder afhankelijk zijn van Amerikaanse en Chinese aanbieders. Hoewel de verspreiding van data over verschillende cloudaanbieders zoals Amazon AWS, Alibaba Cloud en Microsoft Azure veel mogelijkheden biedt, is het geen garantie dat bedrijfsgeheimen niet in verkeerde handen vallen.
Wie doen er mee? GAIA-X moet bij uitstek een Europees initiatief zijn, gedragen door de grote landen Frankrijk en Duitsland. Maar ondanks de steun van de voltallige Duitse regering, reageert Duitslands enige softwareunicorn SAP voorlopig niet erg enthousiast. Het bedrijf biedt zelf in toenemende mate cloudproducten aan en vraagt zich af wie gaat betalen om de GAIA-X cloudinfrastructuur in de lucht te houden.
Huidige technische uitdagingen
Technisch zijn er ook nog wel wat noten te kraken. Deutsche Telekom werkt graag mee aan GAIA-X, maar zij slaat haar data zelf ook centraal op. Daarmee dreigt hetzelfde probleem te ontstaan als bij de Chinese en Amerikaanse concurrenten. Slechts als de cloudinfrastructuur zelf op een decentraal netwerk zou draaien, is de ultieme omgeving voor de bescherming van intellectueel eigendom en algoritmen geregeld. Dat lijkt nu echter een onhaalbare kaart.
Concrete aanknopingspunten zijn er ook en ze komen zelfs uit de Nederlandse hoek. Smart Industry ambassadeur namens het Platform Smart Industry Peter van Harten: “Binnen de Nederlandse industrie wordt al intensief samengewerkt en heel veel data gedeeld. Met GAIA-X ontstaat een Europees alternatief op basis van datasoevereiniteit zonder ongewenste machtsconcentratie. Hierdoor ontstaat een level playing field waarin ieder zijn eigen toegevoegde waarde kan realiseren.”
Van Harten werkt op dit moment samen met het Duitse ministerie van Economische Zaken aan praktijkvoorbeelden. Het eerste wordt op de Hannover Messe 2020 samen met de Smart Factory Kaiserslautern gelanceerd. Een initiatief dat minister Altmaier – wellicht zelfs in vloeiend Nederlands – zal verwelkomen.
Tekst: Derk Marseille. Foto: Adobe
Wilt u meer interessante interviews, commentaren, reportages en portretten van het Duits-Nederlandse bedrijfsleven op uw deurmat? Bestel dan ons tweetalig zakenblad MARKT. Klik hier om u in te schrijven.