Elke centimeter benutten
Transporten met lege of halfvolle vrachtwagens leiden tot extra kosten en zijn schadelijk voor het milieu. Met zijn start-up Quicargo wil Avashai Trabelsi transportnetwerken efficiënter inrichten. Zijn software koppelt ondernemers die hun goederen willen transporteren aan de capaciteit van expediteurs.
Avishai Trabelsi kent de logistieke branche van kleins af aan. In zijn geboorteland Israël heeft Trabelsi’s vader een transportbedrijf, waarvan hij korte tijd de leiding heeft gehad. Maar hij voelde zich toch niet helemaal op zijn plaats in het bedrijf van zijn vader. “Ik wilde laten zien dat ik zelf wat kan opbouwen”, zegt Trabelsi, die al vroeg opmerkte dat vrachtwagens vaak zonder volledige belading onderweg zijn.
Online platform
In september 2017 richtte hij in Nederland de startup Quicargo op. Op het online platform koppelt hij de vraag van bedrijven naar transportritten aan de capaciteit van expediteurs. Nederland biedt de oprichter ideale randvoorwaarden. Trabelsi, die ook al in Polen, Duitsland en Engeland heeft gewoond, vindt Nederland bijzonder innovatief waar het gaat om oplossingen in de transportbranche.
Meer klanten, minder kosten
De voordelen van Quicargo zijn duidelijk. Expediteurs kunnen hun laadvermogen optimaal benutten en zodoende hun omzet verhogen. Tegelijkertijd kunnen zij via het platform nieuwe klanten verwerven. Aan de andere kant kunnen bedrijven tot dertig procent besparen op de kosten voor het transport van hun goederen. Quicargo kan makkelijk aan de meeste logistieke systemen worden gekoppeld. Kleinere ondernemingen zonder eigen logistiek systeem kunnen via de website van Quicargo transporten boeken of aanbieden.
De grens over
Sinds de officiële start heeft de startup zijn omzet met gemiddeld 25 procent per maand zien stijgen. Op dit moment staan er bij Quicargo zo’n duizend bedrijven en ongeveer tweehonderd expediteurs met 5.000 vrachtwagens op de lijst. De 900.000 euro die hij heeft verworven in een nieuwe financieringsronde wil Trabelsi gebruiken voor uitbreiding naar België en Duitsland. Om te beginnen bij de regio’s rond Antwerpen en Gent, en in het Ruhrgebied. Ritten over de grens maken nu al 17 procent uit van de omzet van Quicargo.
Tekst: Benjamin Teschner
Foto: Fotalia/Wellenhofer Designs