Een vrouw die de wereld verandert
“Een man als kanselier? Ik kan het me niet voorstellen.” Dat is haar bekendste bon mot. Tijen Onaran is een uitgesproken voorstander van meer diversiteit in het bedrijfsleven. Als ondernemer, investeerder en auteur wil ze vrouwen helpen meer zichtbaarheid en succes te krijgen in bedrijven – zonder dat ze hoeven te buigen. Streamingdienst Amazon heeft hier zelfs een documentaire over gemaakt. Titel: “Yes she can”.
Als kind wilde de dochter van Turkse ouders politieagente worden. “Ik vond het fascinerend om van de wereld een betere plek te maken,” zegt Onaran. De inwoner van Karlsruhe is trouw gebleven aan dit credo – zij het in een andere rol. Met haar bedrijf Global Digital Women adviseert ze bedrijven op het gebied van diversiteit en brengt vrouwen met digitale affiniteit samen. Dit over grenzen heen. Het zijn er nu 50.000 in twintig landen, waaronder Nederland.
Genderdiversiteit als recept voor succes
Wat in 2015 begon aan de stamtafel in Onarans geadopteerde thuisbasis Berlijn, is inmiddels uitgegroeid tot een grensoverschrijdende beweging. Onaran leidt samen met haar man Marco een team van zestien personen. “Hij is de minister van Binnenlandse Zaken en ik ben de minister van Buitenlandse Zaken”, verklaart de 36-jarige de taakverdeling, waarbij ze erop wijst dat het stel elkaar qua talent goed aanvult. “Ik ben blij met zijn geduld en hij is blij met mijn dynamiek.”
Samen zetten ze zich in om bedrijven ander naar genderdiversiteit te laten kijken: niet als liefdadigheid, maar als een normaliteit. “Mijn doel is gendergelijkheid op alle managementniveaus,” zegt de afgestudeerde politicologe. Bedrijven profiteren daarvan, benadrukt Onaran – en de managementconsultants van McKinsey zijn het met haar eens. In een internationaal onderzoek in 2020 ontdekten zij dat gendergelijkheid de kansen van een bedrijf op bovengemiddelde winsten vergroot. Met maar liefst 25 procent.
Nederland is een rolmodel voor Duitsland
Toch wordt er maar langzaam vooruitgang geboekt op het gebied van diversiteit: volgens een recent onderzoek heeft slechts één op de vijf bedrijven in Nederland een actief diversiteitsbeleid. In Duitsland wordt dat op één op vier geschat. Volgens de Duitse Diversiteitsmonitor van 2020 worden consumptiegoederengigant Henkel en ook DNHK-leden Allianz, BMW, Daimler en Telekom als pioniers beschouwd. Alle vijf hebben sinds 2015 ten minste één vrouw in het bestuur. Is dat genoeg?
“Nee, niet over de hele linie,” zegt Tijen Onaran. “Het formeel betrekken van vrouwen is een eerste stap. Maar het heeft geen zin als de bedrijfscultuur niet verandert en belangrijke beslissingen nog steeds alleen in de ‘jongensclub’ worden genomen.” Diversiteit is dus een zaak van de baas en moet actief worden uitgedragen. Dit omvat ook het beter verenigbaar maken van werk en gezin – bijvoorbeeld met deeltijdbanen. “In Nederland zijn er al zo veel – en voor beide geslachten,” zegt Onaran. “Hier zou ik graag meer een Nederlandse mentaliteit in Duitsland zien!”
Goede zakelijke ideeën zijn niet afhankelijk van geslacht
Momenteel werkt de ondernemer aan een nieuw project: een durfkapitaalfonds voor vrouwelijke oprichters. Ze heeft zelf al geïnvesteerd in start-ups die door vrouwen worden geleid – bijvoorbeeld de babyvoedingsfabrikant Pumkin Organics en de diversiteitssoftware start-up Witty Works – en blijft ook hier trouw aan haar doel: “Vrouwen krijgen vaak te horen dat ze niet in ‘vrouwelijke’ onderwerpen moeten starten,” zegt Onaran. “Ik wil met mijn investeringen laten zien dat een goed bedrijfsidee niets te maken heeft met geslacht: of het nu gaat om vrouwelijke gezondheid of software – beide start-ups kunnen door het dak gaan!”
Tekst: Katrin Brodherr
Foto: Andrea Heinsohn/Tijen Onaran
Meer lezen over diversiteit in het Duits-Nederlandse zakenleven? Lees dan ons artikel Het belang van diversiteit.