Een vliegende start
Waar mensen komen, blijven sporen achter. Ook in de ruimte. Rondslingerend ruimteafval wordt een steeds groter probleem voor organisaties die satellieten of raketten de ruimte in willen sturen. De Duitse startup Vyoma wil daar wat aan doen. Ze kwamen met een idee waarmee ze zelfs de Duitse Weconomy Wettbewerb wonnen.
“Er zijn verschillende manieren om het probleem van ruimteafval aan te gaan”, vertelt dr. Luisa Buinhas, medeoprichter en chief program officer bij Vyoma. “Wij brengen alle objecten die in de banen om de aarde rondslingeren in kaart, zodat satellieten en raketten deze kunnen ontwijken bij de lancering. Dat doen we aan de hand van camera’s die aan onze satellieten zijn bevestigd. De satellieten verwerken de foto’s en sturen ons de data die we nodig hebben om een goed overzicht te krijgen”, zo legt ze uit. De camera’s maken meerdere foto’s, zodat ook de snelheid en posities van de objecten duidelijk worden.
Duitse innovatieprijs draagt bij aan beter product en sterker netwerk
Een innovatief idee waarmee de startup de Weconomy Wettbewerb won. Deze innovatieprijs is een initiatief van Wissensfabrik, Handelsblatt en UnternehmerTum en heeft als doel om jonge ondernemers verder op weg te helpen. “Een ontzettend mooi concept”, zegt Buinhas hierover. “We kwamen hierdoor in contact met managers uit de Duitse industrie en dankzij diverse workshops werden we niet alleen uitgedaagd om ons product te verbeteren, maar ook kritisch te kijken naar onze strategie. Daarnaast gaf het ons de mogelijkheid om ingangen te vinden bij andere bedrijven – ontzettend waardevol.” Ze legt uit dat de ruimtevaartindustrie een niche is. “Als je contacten hebt, kun je je netwerk echter vrij snel uitbreiden.” Inmiddels zijn ze bij verschillende Europese ruimtevaartprogramma’s aangesloten, zoals die van het European Space Agency (ESA) en het European Industrial Defence Program (EDIDP). “Het geeft ons zichtbaarheid in de ruimteindustrie”.
Steeds meer aandacht voor ruimtevaart
Buinhas ziet dat de ruimtevaart steeds meer aandacht krijgt; “We hebben het momentum”. Mede dankzij organisaties zoals SpaceX en Isar Aerospace komt ruimtevaart vaker in het nieuws en kijken steeds meer investeerders naar wat zij er mee kunnen. “Het is niet meer zo abstract”. De klanten van de startup uit München zijn voornamelijk ondernemers en overheidsinstellingen uit heel Europa. “Zoals bijvoorbeeld defensie of beleidsmakers, maar ook verzekeringsmaatschappijen”, legt Buinhas uit, die in Nederland aerospace engineering studeerde aan de technische universiteit in Delft.
Satellieten bijna klaar voor lancering
De eerste satellieten van Vyoma worden eind 2023 gelanceerd. Maar nu al helpen ze bedrijven om het ruimteafval in beeld te krijgen en botsingen te voorkomen. “We hebben al toegang tot camera’s die vanaf de aarde de baan van satellieten in kaart brengen”, vertelt ze. “Daarmee kunnen we een goed beeld schetsen. Maar de data die we van de gelanceerde camera’s krijgen, zijn accurater en kunnen kleinere objecten observeren, dat geeft ons nog beter zicht op het ruimteafval.” Want de rondvliegende ruimtestukken blijven nog wel even, maar dankzij slimme initiatieven kunnen raketten en satellieten met een goede start de ruimte in.
Tekst: Hendrike Oosterhof
Foto: Vyoma