Een man met een uitvindersbrein
“Onmogelijk bestaat niet”, is het motto van Dennis Schipper. De CEO van Demcon houdt van uitdagingen. In het voorjaar bewees hij het opnieuw: voor de overheid ontwikkelde het Nederlandse hightechbedrijf een nieuw beademingssysteem voor coronapatiënten in vier weken tijd. Wie is de man achter het succes?
Tekst: Katrin Brdoherr Foto’s: Demcon
Nieuwsgierig, hands-on, oplossingsgericht – met deze trefwoorden is Dennis Schipper te omschrijven. De werktuigbouwkundig ingenieur ziet zichzelf als de CEO van een ‘uitvindersfabriek’. Zo noemt hij zijn onderneming, die nu 750 medewerkers telt. Eigenlijk geeft hij de voorkeur aan de term ‘design house’. “Want met uitvinden alleen red je het niet in onze branche”, legt de Demcon-voorman uit. “In opdracht van klanten ontwerpen wij innovatieve oplossingen en ontwikkelen die tot marktrijpe producten.”
het beademingssysteem voor de spoedeisende coronazorg, is een goed voorbeeld van hoe Demcon bijdraagt aan oplossingen voor hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. “Of het nu gaat om medische systemen, het bijdragen aan veiligheid of het creëren van duurzame oplossingen en hightech innovaties rondom thema’s als water en energie; Demcon draagt bij aan een betere wereld.” Andere concrete voorbeelden zijn een mondkapjesmachine, een slim gereedschap voor het veiliger en sneller hechten van de buikwand en een mens- en milieuvriendelijk meetinstrument voor de baggerindustrie en de mijnbouw.
Veel startups en middelgrote bedrijven behoren tot de klanten, maar ook de gigant in halfgeleidermachines, ASML, en technologieconcerns als Philips en Siemens. “We hebben ons bewust divers gepositioneerd”, zegt de in Huizen (NH) geboren ondernemer. “Als het in de ene markt slecht gaat, zijn er altijd andere markten waar we orders kunnen verwerven.” Om die strategie zullen veel ondernemers Demcon in de huidige crisis benijden.
De van nature introverte Schippers ontdekte z’n ondernemingszin tijdens zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Twente. “Vrijwel al mijn medestudenten gingen naar grote namen als Shell of Philips. Ik ben liever zelf ondernemer.” Zo gezegd, zo gedaan. De enthousiaste zeiler richtte in 1993, samen met medestudent Peter Rutgers, Demcon op. Daarbij staat ‘dem’ voor ‘demands’, oftewel eisen, en ‘con’ voor ‘consensus’. Voor Schipper weerspiegelt de naam de missie van het bedrijf: uitgaand van een probleem samen werken aan een oplossing en daarmee zorgen voor maatschappelijke impact. Een filosofie die ook in Duitsland goed wordt ontvangen.
In 2018 besloot Schipper daarom tot verdere expansie in het buurland. In Münster nam Demcon het mechatronicabedrijf Systec over, dat gespecialiseerd is in industriële automatisering. Volgens hem is Münster de ideale uitvalsbasis. “De Duitse markt is voor ons zeer interessant vanwege de grote omvang en het hoge technologische niveau”, zegt de algemeen directeur. “We zien veel kansen op het gebied van medische technologie, veiligheid en duurzaamheid. Vanuit Münster kunnen we deze markt verder bewerken met een eigen GmbH en onze kennis van de Duitse manier van werken en zakendoen.”