“Een goed ontwerp is bepalend voor acceptatie technologische ontwikkelingen”
“Design is niet een baan die je kunt uitschakelen, een goed idee kan op elk moment van de dag komen”, aldus BMW Group chefdesigner, Adrian van Hooydonk. Met zijn team van 700 medewerkers is hij verantwoordelijk voor het design van de toekomstige BMW’s, BMW Motors, Rolls-Royces en MINI’s. Dit vereist een vooruitziende blik. Design is cruciaal voor de acceptatie van technologische ontwikkelingen. Met de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) sprak hij over de mobiliteit van de toekomst, zijn passie voor oldtimers en wie beter kunnen rijden: Duitsers of Nederlanders?
“Deze heb ik op het circuit gewonnen”, vertelt Van Hooydonk, als we naar de vele bekers vragen die achter zijn bureau staan op zijn kantoor in München. “Onder andere in het racen van een BMW 2002.” De voorliefde voor autorijden was er altijd al – hoewel hij nooit graag aan auto’s sleutelde. “Een auto vind ik een interessant object omdat het zich op eigen kracht voortbeweegt.” Maar in de eerste plaats is hij designer. De uit Limburg afkomstige Nederlander studeerde industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft en gaat de deur niet uit zonder pen of stift, hoewel hij niet veel meer achter zijn tekentafel staat. “Ik ontwerp graag zelf, maar mijn rol hierin is vooral die van art director.”
Het ontwerp voor nieuwe technologie
Hoe ontstaat dan een iconisch design bij BMW? “Ik geef een open briefing en ben elke keer weer benieuwd naar de ideeën van mijn medewerkers over hoe zij een nieuw product zien dat in de nabije toekomst past.” De designer legt uit dat ze alle ontwerpvoorstellen verzamelen, waaruit hij vervolgens samen met de designmanagers de beste ideeën zoekt die ze verder ontwikkelen. Van schets tot eindontwerp duurt ongeveer een jaar. Design heeft een belangrijkere rol dan men vaak denkt. “Door een goed ontwerp kan de acceptatie worden versneld en daarmee ook de mogelijkheid voor verdere technologische ontwikkeling. Elektrische auto’s zijn hier een goed voorbeeld van.”
De rijervaring van een elektrische auto is anders dan die van een auto met een verbrandingsmotor. “Het is heel ontspannen en vooral in de stad ideaal. De reis is snel en comfortabel”, zo is de ervaring van Van Hooydonk. Door zijn baan heeft hij de mogelijkheid om elk jaar van auto te kunnen wisselen.
In wat voor auto’s rijden we in 2030?
Samen met zijn team is de ontwerper dagelijks met de toekomst bezig. Daarbij kijken ze ver vooruit. “De producten waar we nu mee bezig zijn, komen in 2023 op de markt en zullen in 2030 nog steeds rondrijden. Je moet dus met een ontwerp komen waar mensen over tien of twintig jaar nog steeds in willen rijden.” Hoewel de toekomst voorspellen lastig is, is voor Van Hooydonk een ding zeker: “We gaan grote veranderingen zien en dan met name in de stad, daar zal alles elektrisch worden”.
Er zijn nu al veel steden die het aantal auto’s willen terugdringen. In een stad als Amsterdam is parkeren een groot probleem. Alternatieven zoals shared-mobility en mobility on demand zijn enorm in opkomst. BMW is op deze markt aanwezig met drive-now, waarbij je auto’s met je smartphone kunt boeken voor een bepaalde periode.
Nieuwe vormen van mobiliteit groeien
De vraag naar deze nieuwe vormen van mobiliteit wordt steeds groter. “Ik denk dat de auto van de toekomst een holistische oplossing zal bieden die gericht is op de wensen van de bestuurder. Een combinatie dus van elektrisch en veilig autonoom rijden met intelligente oplossingen voor het dagelijks leven, zoals automatisch parkeren.” Futuristische oplossingen ziet hij binnenkort realiteit worden.
Maar buiten de stad zal de individuele mobiliteit minder snel veranderen: “Het blijft mooi als je een auto voor de deur hebt staan waar je op elk gewenst moment kunt instappen en ik denk dat daar altijd wel een behoefte voor zal blijven. De techniek en het design zullen echter ook hier veranderen.”
Kunnen Duitsers écht beter rijden?
Op de vraag of wie er beter kunnen rijden, Duitsers of Nederlanders, begint Van Hooydonk te lachen. Hij antwoordt diplomatiek: “Duitsers denken dat ze beter kunnen rijden, dat betekent echter niet dat dit ook zo is. Ze zijn in elk geval hogere snelheden en langere afstanden gewend.” Maar sinds Max Verstappen succesvol is in de Formule 1, hebben Duitsers volgens hem wel meer respect voor het Nederlandse autorijden. “Dat heeft hij knap gedaan.”
Adrian van Hooydonk rijdt momenteel zelf in een BMW M135i. “Ik hou van compacte auto’s en geniet ervan om tijdens de rit naar muziek te luisteren of vul de tijd efficiënt in met het voeren van telefoongesprekken.” Niets doen tijdens de rit kan natuurlijk ook geen kwaad, wie weet komt juist dan een briljant idee.
Tekst: Hendrike Oosterhof
Foto: BMW
Smart Mobility is een belangrijk aandachtspunt van de DNHK. Wij stellen regelmatig praktische voorbeelden uit beide landen. Meer informatie vindt u op onze website.