Een fles met een heldere boodschap
Dat het bij Dopper om water en duurzaamheid draait, is duidelijk. Zowel in Nederland als in Duitsland timmert de flessenfabrikant hard aan de weg om met hun drinkfles meer bewustzijn voor het milieu te creëren. Hiervoor zetten ze in beide landen een soortgelijk beleid in. Maar hoe kijken Duitsers tegen duurzaamheid en vervuiling aan ten opzichte van Nederlanders? En hoe pas je je marketing daarop aan?
“Een schonere wereld en minder plastic, dat zijn onze idealen”, vertelt Merijn Everaarts, oprichter van Dopper. “En om te zorgen dat deze boodschap overkomt, zoeken wij de samenwerking met intrinsiek gemotiveerde retailers die dezelfde idealen nastreven als wij”. Het Haarlemse bedrijf hanteert daarvoor in zowel Duitsland als in Nederland een streng retailbeleid. “In Nederland heeft de verkoop van Dopper een enorme vlucht genomen door de B2B markt en tussenhandelaren”, aldus Everaarts. “Doordat het ook als relatiegeschenk werd wegegeven, landde het bij veel mensen onderin de la en verloor de fles de boodschap bij het verlaten van ons pand. Dan gaat het z’n doel voorbij”. Het strengere retailbeleid moet dat voorkomen. Doordat er in Duitsland bijvoorbeeld minder tussenhandelaren zijn, werken ze daar direct samen met de retailers waarvan ze weten dat ze achter het idee staan.
Duitsers, Nederlanders en milieubewustzijn
De verkoop gaat in Duitsland dus op een soortgelijke manier als in Nederland. “Wat anders is, is het milieubewustzijn van Duitsers ten opzichte van Nederlanders”, vertelt Everaarts. Hij legt uit dat onze oosterburen zich hier over het algemeen meer mee bezig houden. Uit een internationaal onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Dopper, blijkt dat veertig procent van de Nederlanders zich niet bewust is van plastic vervuiling. Nederland scoort daarmee lager dan de Duitsers, waar een kwart van de ondervraagden zich er niet van bewust is. Volgens Doppers oprichter, die zelf enige jaren in Duitsland en Zwitsersland heeft gewoond, komt dat deels door het respect voor autoriteit in Duitsland. “Dat zit dieper ingebakken – discipline en regels worden meer nageleefd. Persoonlijk ben ik graag in deze landen, waar het navolgen van de regels rust geeft en structuur brengt”. Nederland is volgens Everaarts een meer vrijgevochten land: “Elkaar vrijheid geven en je niet teveel met een ander bemoeien. Dat maakt het verantwoordelijkheidsgevoel van Nederlanders anders”.
Een ander land, een andere aanpak
Als ander belangrijk verschil noemt Everaarts dat Nederlanders je sneller geloven als je zegt dat je een goed product hebt. In Duitsland moet je met bewijsvoering komen. Dat Dopper de Green Product Award 2021 gewonnen heeft en ze inmiddels gold level hebben in het Cradle to Cradle Certificate, zal daar zeker aan bijdragen. De Haarlemse ondernemer legt uit al deze verschillen om een andere aanpak vragen. “Onze marketing in Duitsland is meer gericht op de bewustwording; niet alleen het afval is slecht voor het milieu, de productie en het vervoer van de flessen kosten ook energie en zorgen voor CO2-uitstoot”. Om deze boodschap onder een breed publiek te verspreiden, probeert Dopper zoveel mogelijk podiumtijd te creëren op bijvoorbeeld festivals en evenementen in zowel Duitsland als Nederland. “Dat is nu natuurlijk lastig, maar gelukkig is online ook veel mogelijk.”
Verschil wordt langzaam zichtbaar
De verkoop in winkels, het verhaal op de festivals en samenwerking met andere initiatieven zoals city clean-ups en beach clean-ups, dragen langzaam maar zeker bij aan meer bewustwording. “Een bijzondere kentering vond op de festivals plaats”, vertelt Everaarts. “Water is daar een van de meest winstgevende dranken, dat willen ze niet zomaar weggeven – er stond zelfs op de matrixborden boven de snelwegen naar de festivals ‘Laat je Dopper thuis’. Nu is dat omgedraaid en worden bezoekers juist gestimuleerd om hun Dopper mee te nemen.” Zo verandert de mindset van consumenten beetje bij beetje en wordt de boodschap van de fles steeds zichtbaarder.
Tekst: Hendrike Oosterhof
Foto: Dopper