Een bankier als ondernemer
Hij is opgeleid als bankier, maakte carrière als vermogensbeheerder en is nu Duitslands hoop voor innovatieve batterijoplossingen: Jan IJspeert. De Nederlander heeft twee Duitse bedrijven van de ondergang gered waaronder BAE Batterien GmbH. Dit bedrijf is al meer dan 120 jaar gespecialiseerd in hoogwaardige lood batterijen.
In 2005 stond BAE aan de rand van een faillissement. IJspeert ging de uitdaging aan om samen met twee investeerders uit de batterij-industrie het bedrijf weer op de rails te krijgen. Dat lukte, BAE Batterien heeft nu een jaaromzet van 30 miljoen euro met ongeveer 170 werknemers. Sindsdien heeft BAE als kernactiviteit het produceren van loodaccu’s voor stationaire installaties – daar waar stroom niet onderbroken mag worden, zoals bij datacentra, ziekenhuizen en stroomvoorzieningsinstallaties. Een tweede pilaar van BAE is energieopslagtechnologie voor zonne- en kleinere windkrachtcentrales.
Groot groeipotentieel
In mei 2021 nam BAE het Beierse MOLL Batterien GmbH over, inclusief de 240 werknemers. MOLL is als toeleverancier voor de automobielsector gespecialiseerd in startaccu‘s op loodzuurbasis en levert onder meer aan Volkswagen. “BAE en Moll vullen elkaar strategisch goed aan en hebben samen een groot groeipotentieel”, licht Jan IJspeert de overname toe.
Een alternatief voor lithiumbatterijen
Jan IJspeert, CEO van BAE Batterien GmbH
Maar hij heeft meer grote plannen: de heropleving van zoutwaterbatterijen. Deze energieopslagsystemen werden in 1970 ontwikkeld en in de jaren ‘90 onder meer door Daimler-Benz gebruikt om e-voertuigen te produceren. Het project werd echter vóór de millenniumwisseling stopgezet. Jan IJspeert wil dit weer op gang brengen. Hij ziet grote voordelen in de ZEBRA-batterijen. “Ze branden of ontploffen niet, verliezen geen kracht en bestaan in tegenstelling tot lithiumbatterijen uit grondstoffen die in Europa beschikbaar zijn.” Daarom heeft hij het consortium CSE opgericht met als doel de bouw van een innovatieve batterijfabriek in Berlijn. Het consortium wil 39 miljoen euro investeren en zo’n 380 banen creëren. De fabriek moet eind volgend jaar operatief zijn met een jaarlijkse capaciteit van 300 megawattuur. Vanaf 2026 zelfs één gigawattuur – genoeg om jaarlijks ongeveertien miljoen batterijcellen te produceren.
Voor de BAE-directeur is het duidelijk dat stationaire energieopslag de grootste batterijmarkt van de toekomst is en niet elektromobiliteit. Volgens hem moeten we, met het oog op de klimaatdoelstellingen, helemaal af van lithiumbatterijen.
Tekst: Katrin Brodherr
Foto’s: BAE Batterien
Wilt u ook lid worden van het grootste Duits-Nederlandse netwerk? Op de DNHK-website vindt u alle voordelen.
Contactpersoon
Kiona Jansen
Leden & Events