Duurzame insectenjagers
Ze zijn zo groot als de palm van je hand, en zo effectief als een vleermuis: de minidrones van de Nederlandse start-up PATS Indoor Drone Solutions. Waar ze hun slag slaan? In de kassen. Daar vechten de vliegers tegen ongedierte – zonder gif. De branche is zeer geïnteresseerd in dit nieuwe systeem omdat het het gebruik van insecticiden aanzienlijk kan verminderen.
De mot heeft geen enkele kans. Binnen enkele seconden wordt het versnipperd door de propellers van de drone. Vanuit verschillende basisstations die zijn uitgerust met stereo vision camera’s, gaan de microdrones dag en nacht op jacht. “Als er een mot wordt gedetecteerd door de camera, stuurt deze de drone naar de juiste coördinaten”, legt mede-oprichter Bram Tijmons uit.
Men schat, dat er ongeveer tien van deze autonome systemen per hectare nodig zijn om te voorkomen dat er een plaag uitbreekt. “Het is een waarschuwingssysteem omdat de software ook gegevens over de populatie levert. Op die manier kunnen arbeidsintensieve controles worden teruggebracht – net als het gebruik van dure en controversiële verdelgers. De jonge Delftse ondernemers komen met deze innovatie op het juiste moment. “De vraag naar bioproducten neemt toe, terwijl de regelgeving voor insecticiden steeds strenger wordt”, aldus Bram Tijmons.
De uitvinders krijgen aanvragen van over de hele wereld
Sinds Kevin van Hecke en de gebroeders Bram en Sjoerd Tijmons het systeem in Berlijn presenteerden op de Fruit Logistica, de belangrijkste vakbeurs voor de groente- en fruitsector, en op de Hannover Fair, krijgen zij vragen uit de hele wereld. Vooral de tuinbouwsector uit Duitsland en Nederland is geïnteresseerd in de elektronische insectenjagers.
Sjoerd en Kevin kwamen van de een op de andere dag met het idee – toen zij ‘s nachts werden gekweld door muggen. Als luchtvaartingenieur heeft Sjoerd samen met Kevin, onderzoeker drone researcher aan de Technische Universiteit Delft, de nodige kennis in huis. Sinds begin 2018 wordt er gewerkt aan de drone en de camerasoftware.
Het systeem wordt nog steeds getest in een kas met gerbera’s op de turkse mot. Deze kan binnen de groente-, fruit- en sierteelt voorkomen. “Voordat de vlinders honderden eitjes leggen, worden ze geëlimineerd door de drone”, zegt Bram Tijmons. Dit beperkt de schade. “Op termijn zien wij ook mogelijkheden met andere insecten.” Het eerste prototype wordt aan het eind van het jaar gelanceerd. Ondertussen zet het trio het onderzoek voort. Hun drones zullen op een gegeven moment het huis uit, het open veld in.
Wilt u ook exposant of bezoeker zijn op de Fruit Logistica? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de beursafdeling DNHK. Wij zijn uw contactpersoon wanneer u verdere informatie over deze beurs wenst.
Tekst: Ruth van Doornik
Foto: PATS Indoor Drone Solutions