Duurzaam en efficiënt bouwen met een druk op de knop
Niet meer wekenlang aan een schets werken, maar parameters invoeren en met een druk op de knop zien hoe op de meest duurzame en efficiënte manier kan worden gebouwd. Dat is hoe ze bij Planalogic werken en hoe ze zich onderscheiden van de concurrentie.
Elke stad heeft een andere skyline, toch lijken de torens in essentie op elkaar. Bijna allemaal hebben ze een liftschacht en een structuur die voor de stevigheid zorgt. Maar voor elke nieuwe wolkenkrabber gaat de architect aan de slag met een nieuwe tekening en nieuwe berekeningen. Dat moet anders kunnen, dacht oprichter Pim van Wylick toen hij merkte hoeveel herhaalwerk hij uitvoerde.
Daarom ontwikkelde hij een programma dat aan de hand van kunstmatige intelligentie en cloud computing zelf de berekeningen en ontwerpen produceert. Het enige wat de projectontwikkelaar hoeft te doen is de data aanleveren en met een druk op de knop gaat de computer aan de slag. Wil de opdrachtgever het net iets anders, passen ze de parameters aan en liggen er tal van nieuwe opties.
De juiste balans tussen duurzaamheid en efficiëntie
“In plaats van veel tijd te besteden aan de tekentafel, kunnen we ons nu meer verdiepen in wat we willen met het gebouw”, vertelt Ties Rijkers, partner bij Planalogic. “Waar we eerste aan de slag gingen met de eisen van de opdrachtgevers, zoals een gebouw met een bepaalde verdeling in kantoor- en woonruimte, berekent de computer nu de optimale balans tussen huuropbrengsten met bijvoorbeeld twintig procent kantoorruimte en een penthouse”.
Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen de architecten uit Den Haag en Amsterdam snel en precies uitrekenen wat het ontwerp doet met duurzaamheid, bouwkosten en het tegelijkertijd aan de eisen en wensen van de opdrachtgever voldoet. Daarmee geven ze de beslissers in korte tijd veel keuze en harde data. Niet alleen fijn voor de opdrachtgevers, maar ook noodzakelijk om de wereld leefbaar te houden. In 2050 woont driekwart van de wereldburgers in een stedelijke omgeving. Daarom moeten we goed kijken naar hoe we de steden inrichten en de gebouwen ontwerpen. Dus meer woningen die voldoen aan strengere duurzaamheidseisen, die tegelijkertijd betaalbaar zijn.
Planalogic kijkt vooral naar de synergie tussen die twee. Hoe efficiënter de vorm van het gebouw, hoe minder bouwmateriaal je nodig hebt, zoals beton en daardoor minder CO₂-uitstoot. Als je dan nog zorgt dat de zonnepanelen op een plek liggen, waar ze het meest rendabel zijn en de vensters daar waar er zomers niet te veel warmte binnen komt en je ’s winters niet te veel warmte verliest, dan kun je zowel duurzamer als goedkoper bouwen. “Wij hebben klanten geholpen om 18 procent in bouwkosten te zakken terwijl ze tegelijkertijd een energielabel sprong maakten”, vertelt Rijkers.
Met succes de Duitse grens over
En dat doen ze niet meer alleen in Nederland. In 2020 deed Planalogic mee aan het gezamenlijk project van de DNHK en de gemeente Den Haag om Haagse ondernemers de Duitse grens over te helpen. “Daarmee maakten we enorme stappen en konden we onszelf op de Duitse markt introduceren en aan de slag gaan met pilotprojecten”, legt Rijkers uit. Hij vertelt dat veel mensen enthousiast zijn en verbaast over de mogelijkheden. “De Duitse markt is anders”, zo vervolgt hij. “Duitsers zijn verbaast dat we zo nauwkeurig de bouwkosten kunnen berekenen”. Volgens hem ligt de macht in Duitsland veelal bij de bouwers en die zijn daarin niet zo transparant als we in Nederland gewend zijn. “Onze informaties is dus zeer interessant voor onze Duitse klanten”.
Planalogic koos bewust voor Duitsland als buitenlandse markt. “De Nederlandse en de Duitse markt en cultuur lijken relatief veel op elkaar en het is dichtbij. Natuurlijk gaan ook veel dingen anders, zoals bijvoorbeeld de brandveiligheidsregels. Die hebben we aangepast in ons systeem en kunnen daarmee uiteindelijk ook makkelijker andere landen bedienen”.
Tekst: Hendrike Oosterhof
Foto: Planalogic
Geïnteresseerd in het begeleidingstraject van de gemeente Den Haag? Ga voor meer informatie naar onze website.