Dutch Design voor Duitsland
Nederlands interieurdesign is populair in Duitsland. Ontwerpers als Hella Jongerius, Piet Hein Eek en Li Edelkoort staan al jaren in de Duitse woonmagazines – van Elle Deco tot Schöner Wohnen. De Duitse bedrijfsadviseur Stefanie Bertram woont al twintig jaar in Nederland en heeft er haar passie van gemaakt om ontwerpers te ondersteunen bij hun internationale bedrijfsontwikkeling – ook in Duitsland.
Mevrouw Bertram, wat vinden Duitsers zo leuk aan Dutch Design?
Een goede vraag, Dutch Design werd in de jaren negentig steeds bekender in Duitsland. Sindsdien staat het voor vernieuwende, experimentele ontwerpen die een zekere nonchalance en lichtheid uitstralen. Denk bijvoorbeeld aan bekende Nederlandse merken als Mooi, Studio Droog of Frederik Roijé. Dan is er de eeuwenoude traditie van vakmanschap in Nederland, die ook moderne ontwerpers beïnvloedt. Een goed voorbeeld is het vlechtwerkontwerp van Esmé Hofman en de keramiek van Liselore Halink en Sandra van Riet.
En welke interieurproducten zijn bijzonder gewild aan de andere kant van de grens?
Dat is niet zo makkelijk te beantwoorden. Soms weten potentiële afnemers niet dat zij een product überhaupt missen. Klanten worden zich pas van de producten bewust als ze het zien, aanraken, via storytelling, influencers of lokale samenwerking met partners.
Heeft u een concreet voorbeeld?
Neem Nespresso. Wie had ooit gedacht dat koffie in capsules kon worden verkocht, voordat George Clooney viral ging met de advertentie en een hele industrie zich bij de trend aansloot.
Zijn er dan heel duidelijke smaakverschillen?
De kleur oranje is zeker gebruikelijker in Nederland dan in Duitsland, aangezien het de kleur van het koningshuis is. Toch kun je niet zeggen dat alle Nederlanders van oranje houden. Dat zou hetzelfde zijn als zeggen dat alle Beiernaren lederhosen dragen. Met andere woorden, smaak is te individueel voor mij om hier een algemeen antwoord te geven.
Hoe vinden ondernemers u?
De meeste ondernemers die ik adviseer, heb ik ontmoet op evenementen of ze vinden mij via referenties. Mijn bedrijf, BeKo Consulting, staat genoteerd op internationale platforms, waaronder SER Topvrouwen. Dit is een Nederlands overheidsplatform dat is opgezet om hooggekwalificeerde vrouwen aan meer zichtbaarheid te helpen. Ik word ook uitgenodigd voor evenementen, bijvoorbeeld over onderwerpen als “vrouwen in de technologie, inclusiviteit, duurzaamheid, diversiteit”. Dit is waar je vrouwelijke ondernemers ontmoet. Zo heeft Nelleke van der Burg kleurrijke kindersokken ontworpen die inspireren tot spannende verhalen. Ik vergezelde haar bedrijf Walkytalkies een tijdje op hun ontdekkingsreis naar Duitsland. Net als het Nederlandse juwelen label Taboo Sieraden. Ontwerpster Mathilda Wagenaar creëert juwelen die, zoals ze zelf zegt, een beetje anders zijn.
En hoe helpt u deze ondernemers precies?
Ik ondersteun gevestigde bedrijven, maar ook startups en scaleups met hun internationale innovatie- en bedrijfsontwikkelingsstrategieën, nieuwe digitale verdienmodellen en het vinden van investeringen. Daarbij werk ik ook samen met internationale partners.
Een snelle tip om te eindigen: wat is het geheim van succes met design in Duitsland?
Er is geen universeel recept voor succes bij het veroveren van een markt. Voor Duitse klanten is het echter belangrijk dat er een service-infrastructuur is waartoe klanten zich kunnen wenden als ze vragen hebben of als iets niet werkt. Het is belangrijk dat er Duitse vertalingen zijn van de website, promotiemateriaal en andere documentatie.
Wilt u ervaren hoe de bovengenoemde ontwerpers Dutch Design hebben toegepast? Neem dan deel aan onze loterij waarbij u kans maakt op geselecteerde stukken van de ontwerpers, beschikbaar gesteld door BeKo Consulting.
Wilt u ook lid worden van het grootste Duits-Nederlandse netwerk? Op de DNHK-website vindt u alle voordelen.