Duitsland, worstland?
Nederlanders houden van kaas, Duitsers van braadworst. Sommige clichés zijn meedogenloos. Maar wat zijn de werkelijke verschillen en voorkeuren met betrekking tot de voedselcultuur van de buurlanden? En wat zijn de voedseltrends? We vroegen het Susanne Tjahjadi-Lo, hoogleraar aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Interview: Ruth van Doornik
Mevrouw Tjahjadi-Lo, Nederland en Duitsland grenzen aan elkaar. Zijn de verschillen echt zo groot?
Dat zou je nog kunnen verbazen. Als je door een Duitser wordt uitgenodigd voor een kopje koffie, verwacht hij of zij niet dat je om tien uur ’s ochtends aanklopt. Een Duitser denkt bij koffietijd aan drie uur in de middag.
Dat is inderdaad verwarrend!
Ja, Nederlanders zijn aan de andere kant vaak verbaasd als ze na een bijeenkomst in Duitsland rond twaalf uur een driegangenlunch krijgen geserveerd. Uitgebreid middageten? In Nederland wordt ’s avonds warm gegeten. De lunch bestaat vaak uit brood.
En wat zijn typisch Nederlandse gerechten?
De klassiekers zijn bitterballen, erwtensoep en stamppot. Nederland heeft een rijk koloniaal verleden. Dit komt tot uiting in het aanbod van supermarkten. Hier vindt u alle ingrediënten voor Surinaamse of Indonesische gerechten. Maar ook de invloed van de Arabische en Franse keuken is groot. In het algemeen houden de Nederlanders van de wereldkeuken.
Zijn de Duitsers hier minder open?
Ze hebben gewoon een andere smaak. Linzencurry, bijvoorbeeld, is erg populair in Nederland en is vaak te pittig voor Duitsers. Veel recepten zijn daarom aangepast aan de Duitse markt – en dus milder. Maar ook de Duitse en Nederlandse eetcultuur hebben veel gemeen. In beide landen is er een trend van vleesproducten naar meer vegetarische soorten. Al met al neemt de waardering voor voedsel toe.
Kunt u ons meer vertellen over de voedseltrends in beide landen?
Wat mij opvalt is dat de trend in Duitsland in de richting van nog meer veganistisch en glutenvrij voedsel gaat. In snacks zijn producten uit de zee – zoals zeewier – populair. Exotische vruchten zoals zwarte sapote zijn ook in opkomst – het smaakt naar chocolade.
Wat is hip & happening in Nederland?
Groenten spelen de hoofdrol. Steeds meer plantaardige melk, bijvoorbeeld van rijst, haver of amandelen, ligt in de schappen van de supermarkten. Voedseldozen – verpakkingen met alle ingrediënten voor een verse maaltijd – zijn ook een grote verkoper. Nederlanders houden van reizen. Dit verklaart waarom de foodhallen zo succesvol zijn – wie hier eet, neemt het vakantiegevoel van verre landen mee naar huis.
Moeten bedrijven die hun producten op beide markten bekend willen maken, vertrouwen op verschillende reclamestrategieën?
Absoluut. De commercials verschillen aanzienlijk. In Nederland is reclame informeel, humoristisch en gaat vaak over de prijs. Er zijn “twee voor de prijs van één” of “hamsteraanbiedingen” die u letterlijk uitnodigen om te hamsteren. In Duitsland staan productkwaliteit, informatie en loyaliteit centraal.
De Duits-Nederlandse Handelskamer weet welke culturele verschillen belangrijk zijn in het bedrijfsleven. Neem een kijkje in ons seminarprogramma, wij bieden regelmatig cursussen aan over dit onderwerp.